Raiņa un Aspazijas gadā acīmredzami ir pieaugusi arī abu rakstnieku popularitāte digitālajā telpā, jo viņi ir sarakstījuši pusi no desmit vispieprasītākajiem Lasītavas darbiem.

 

Anita Vasiļjeva, resursa letonika.lv vadītāja: “Skolēni lasa, un mūsdienās lasa arī digitālā formātā pasniegtu informāciju, tātad tas ir vajadzīgs un pieprasīts informācijas pasniegšanas veids. 103 000 apmeklētāju pierāda, ka arī latviešu literatūras klasika joprojām ir vajadzīga un pieprasīta. Grāmatas saturs ir un paliek galvenā vērtība, bet digitālais formāts ļauj šo vērtību skolēniem piedāvāt jaunā veidā, bagātinātu ar papildu informāciju. Šī ir lieliska iespēja ieinteresēt skolēnus par mācību vielu. Ceram, ka arvien vairāk jauniešu atklās latviešu literatūru, arī pateicoties iespējai to lasīt savā viedtālrunī vai planšetē. Lasītava ir visstraujāk augošā resursa letonika.lv sadaļa, un aizvien vairāk apmeklētāju šo vietni apmeklē tieši tāpēc, lai lasītu grāmatas. Interese par latviešu literatūru nezūd, tāpēc tai jābūt pieejamai digitālajā vidē, kur to var atrast jaunā paaudze.”

 

Raiņa un Aspazijas gadā pieaugusi rakstnieku popularitāte digitālajā vidē

Resursā “Letonika.lv lasītava” skolēniem un skolotājiem ir pieejami visi Raiņa oriģināldarbi, kā arī daudzu citu latviešu literatūras klasiķu un mūsdienu autoru darbi literatūras apguvei no 5. līdz 12. klasei.

 

Kopš Lasītavas atklāšanas no Aspazijas darbiem vispopulārākais ir bijis dzejoļu krājums “Ziedu klēpis”, kas lasīts 4124 reizes. Lai arī starp Raiņa darbiem spilgta līdera popularitātes ziņā nav, kopumā Rainis ir vispopulārākais autors – viņa darbi ir lasīti 40 000 reižu.

 

10 populārākie Lasītavā pieejamie darbi

 

1. Rūdolfs Blaumanis, Noveles. 5527 lasītāji.

2. Aspazija, Ziedu klēpis. 4124 lasītāji.

3. Rūdolfs Blaumanis, Pazudušais dēls. 3878 lasītāji.

4. Jānis Ezeriņš, Stāsti un noveles. 3768 lasītāji.

5. Rainis, Zelta zirgs. 3031 lasītājs.

6. Rainis, Jāzeps un viņa brāļi. 2670 lasītāju.

7. Rainis, Gals un sākums. 2371 lasītājs.

8. Andrejs Pumpurs, Lāčplēsis. 2359 lasītāji.

9. Rainis, Uguns un nakts. 2329 lasītāji.

10. Garlībs Merķelis, Latvieši. 2267 lasītāji.

 

Par digitālo krātuvi “Letonika.lv lasītava”

 

“Letonika.lv lasītava” ir plašākā latviešu literatūras oriģināldarbu tīmekļa vietne, kas izveidota literatūras apguvei skolēniem no 5. līdz 12. klasei. Tajā lasāmi 42 autoru 160 oriģināldarbi. Visi Lasītavas darbi skolēniem un skolotājiem ir pieejami bez papildu maksas, ja vien skola ir abonējusi resursu letonika.lv. Ārpus skolas piekļuvei var izmantot E-klases piekļuves datus, tātad skolēni lasīt latviešu oriģināldarbus un mācīties latviešu literatūru var neierobežoti laikā un telpā, ja vien viņu datorā, planšetē vai mobilajā tālrunī ir pieejams internets.

 

Pašlaik resursa letonika.lv digitālo zinību krātuvi abonē aptuveni 10% Latvijas skolu, taču aptaujas liecina, ka vairākums skolēnu vecāku (78%) atbalsta digitālās mācību grāmatas un to lietošanu. Arī pasaules pieredze rāda, ka digitālā satura risinājumi kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanai tiek izmantoti aizvien plašāk.

 

Par resursu letonika.lv

 

Letonika.lv ir digitāls ceļvedis Latvijas kultūrā, vēsturē, valodā, dabā un literatūrā. Tā ir viena no apjomīgākajām un kvalitatīvākajām digitālās informācijas krātuvēm latviešu valodā, zinību resurss, kas piedāvā informāciju no enciklopēdijām un vārdnīcām. Resursa letonika.lv kolekcijā apkopoti 10 000 attēlu, audioierakstu un videomateriālu. Latviešu literatūras virtuālajā bibliotēkā lasāmi 200 pilna teksta darbi, tā ir pieejama skolēniem un skolotājiem skolās, kas abonē resursu www.letonika.lv