Latgales Centrālā bibliotēka saņem vērtīgu Latvijas filmu kolekcijuFilmu izlase tika veidota, pieaicinot atzītus filmu nozares ekspertus un rīkojot darba grupas diskusijas. Rezultātā izlasē tika ietvertas 70 Latvijas filmas (10 spēlfilmas, 16 dokumentālās filmas un 44 animācijas filmas), kas grupētas divos hronoloģiskos periodos – klasiskais kino un mūsdienas. 

 

Spēlfilmu sarakstā vecākā ir režisora Leonīda Leimaņa filma Purva bridējs” (1966), jaunākā – Jāņa Norda Mammu, es tevi mīlu” (2013). Savukārt dokumentālā kino izlase sākas ar Ivara Kraulīša Baltajiem zvaniem” (1961) un beidzas ar Dāvja Sīmaņa “Escaping Riga” (2014). Animācijas spektru iesāk Arnolda Burova pirmā filmaKi-ke-ri-gū!” 1966) un Rozes Stiebras Zelta sietiņš”(1975), bet noslēdz Signes Baumanes Akmeņi manās kabatās” (2014) un Reiņa Kalnaeļļa Zelta zirgs” (2014).

 

Izlases 25 DVD diskiem pievienots izsmeļošs informatīvi izglītojošs bilingvāls katalogs (latviešu un angļu valodā) par visām filmām un to autoriem (kopskaitā 40 režisoriem). Ievadrakstus par katru izlases sadaļu ir rakstījuši nozares profesionāļi – Dita Rietuma, Inga Pērkone, Zane Balčus, Ieva Pitruka un Ieva Viese.

 

Izlase ir pieejama ņemšanai uz mājām Latgales Centrālās bibliotēkas Abonementā. Jautājiet bibliotekāram!