“Bērnu un jauniešu žūrija” ir valsts mēroga lasīšanas veicināšanas programma, kas pastāv jau 12 gadus. Programmu izstrādājusi Latvijas Nacionālā bibliotēka un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu no 2009. gada to īsteno Latvijas Bibliotekāru biedrība.

Pagājušajā gadā žūrijai pievienojās Vecāku žūrija, tāpēc arī šogad aizraujošajā lasīšanas maratonā varēs piedalīties visa ģimene.

Katras vecuma grupas ekspertiem līdz 30.decembrim ir jāizlasa sešas grāmatas un jāaizpilda vērtējuma anketa, tad pavasarī var gaidīt ielūgumu uz Lielo grāmatu balli. Šobrīd ar grāmatu kolekciju un anotācijām var iepazīties Ventspils bibliotēkas lapā (galerijā) portālā draugiem.lv.

“Bērnu žūrija” ir vienīgais konkurss Latvijā, kurā balvas piešķir grāmatu lasītāji, tāpēc to par nozīmīgu uzskata gan rakstnieki, gan tulkotāji un ilustratori, gan grāmatu izdevēji.

2012. gadā “Bērnu žūrijā” iesaistījās rekordliels dalībnieku skaits – 510 Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas, skolu bibliotēkas, diasporas un mazākumtautību skolas un 17 000 lasītāju.

“Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2013” savus lasītājus gaidīs arī Ventspils novada bibliotēkās, Ventspils 2. pamatskolas, 2. vidusskolas un Ventspils vakara vidusskolas bibliotēkās.