Dalībnieki pulcēsies, lai uzzinātu, kuras grāmatas par labākajām izvirzījuši liepājnieki katrā vecuma grupā un kopā svinētu lielo lasīšanas prieku, skatoties Liepājas leļļu teātra kustību izrādi “Ieklausies vējā”.

2016. gadā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” iesaistījās piecas pilsētas publiskās un vienpadsmit skolu bibliotēkas, kopā ekspertiem aizpildot un nosūtot 316 anketas.
11. martā Lielajos lasīšanas svētkos Latvijas Nacionālās bibliotēkas  Ziedoņa zālē liepājniekus pārstāvēs piecdesmit “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” eksperti, skolotāji un bibliotekāri.
“Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” ir numur viens lasīšanas veicināšanas programma Latvijā, kuras iniciatori Latvijā bija Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrs.
“Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” sākums ir 2001. gadā Rojas bērnu bibliotēkā, 2011. gadā “Bērnu žūrijai” pievienojās “Jauniešu žūrija”, bet 2012. gadā “Vecāku žūrija”.

LNB BLC lasīšanas veicināšanas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā” iesaistās publiskās un skolas bibliotēkas, nodrošinot bērnus un jauniešus četrās vecuma grupās, kā arī vecāku žūrijā ar kolekcijas grāmatām. Grāmatas kolekcijai izvēlas īpaša profesionāļu komisija, kurā pārstāvēti bibliotekāri, pedagogi, literāti un izdevēji. Katrā vecuma grupā ietvertas sešas latviešu un cittautu autoru grāmatas, kuras “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” eksperti izlasa, novērtē un, pamatojot savu viedokli, izvirza labākās.  No visas Latvijas iesūtītās anketas apkopo LNB Bērnu literatūras centrs un ik pavasari Lielajos lasīšanas svētkos paziņo populārākās grāmatas katrā vecuma grupā, godina autorus, tulkotājus un ilustratorus. Lielajos lasīšanas svētkos piedalās aktīvākie eksperti no visas Latvijas un tas ir liels pagodinājums ikvienam ekspertam pārstāvēt savu pilsētu un piedalīties valsts mēroga pasākumā.

“Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” noslēguma pasākumus atbalsta Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka un Liepājas pilsētas Izglītības pārvalde.
Par lasīšanas veicināšanas programmu “Bērnu un jauniešu žūrija” lasiet  http://www.lnb.lv/lv/atbalsta-pasakumi/lasisanas-veicinasanas-programma-bernu-un-jauniesu-zurija