Būs ieeja no ielas

 

Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas filiāles “Libris” rekonstrukcijai jau izstrādāts projekts, taču vēl nepieciešams saņemt visus vajadzīgos ekspertu atzinumus par to. “Vēl jāsagaida ekspertīzes komisija par ugunsdrošību,” stāsta bibliotēkas vadītāja. Pēc tam, kad tas būs izdarīts, pašvaldība varēs izsludināt iepirkumu par remontdarbu veikšanu.

 

Rekonstrukcijas laikā paredzēts piemērot bibliotēkas vajadzībām telpas M. Ķempes ielas 11. nama pirmajā stāvā, kuras pašvaldība iegādājusies pērn. Kā arī labiekārtot bibliotēkas līdzšinējās telpas tās pašas ēkas otrajā stāvā un izveidot savienojumu starp stāviem. Tāpat iecerēts izveidot uzbrauktuvi, kas dotu iespēju ēkā iekļūt arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un jaunajām māmiņām ar bērnu ratiņiem, skaidro bibliotēkas vadītāja. “Viena šāda uzbrauktuve vien maksā septiņus tūkstošus latu,” rekonstrukcijas lielās izmaksas skaidro D. Skujiņa.

 

Līdz šim bibliotēkas darbiniekiem nācies strādāt krietnā šaurībā. Standartam neatbilst arī plaukti fonda glabāšanai, kas turklāt ir pārblīvēti, arī kosmētiskā remonta telpās nav bijis ļoti ilgi. Taču, vaicāta, par lielākajiem ieguvumiem no rekonstrukcijas, bibliotēkas vadītāja nosauc telpu pieejamību. Bibliotēkas telpās ieeja ir no sētas puses, daudziem to atrast esot grūti. “Bieži ir tā, ka cilvēki nesaprot, kā pie mums nokļūt,” stāsta D. Skujiņa. Bet pēc remonta bibliotēkā varēs iekļūt no M. Ķempes ielas puses. Turklāt laikā, kad varētu būt beidzies remonts, pa šo ielu kursēs arī tramvajs. Abi šie apstākļi bibliotēku varētu padarīt apmeklētājiem pievilcīgu, uzskata tās vadītāja.

 

Vienīgā kultūras iestāde

 

“Domāju, ka sākumā arī varētu būt vairāk lasītāju, apmeklētāju, kaut vai intereses pēc. Jauks brauciens ar tramvaju, un vēl pie reizes bibliotēkā var ieskriet. Jauns ceļš, un jauna pieturvieta. Nav slikti,” par remontu bibliotēkā saka liepājniece un tās apmeklētāja Krista Aleksandere. Studējot Liepājas Universitātē, nereti sanācis doties tieši uz šo bibliotēku, jo tās krājumā ir daudzas specifiskas grāmatas, kas bijušas nepieciešamas studijām, stāsta meitene. “Tur ir jaukas bibliotekāres, vienmēr visu pienes, nekas nav jāmeklē. Un tas, ka kaut ko paplašina un remontē, manuprāt, ir tikai pozitīvi, it īpaši, ja tā ir bibliotēka, jo tas nozīmē, ka pēc tās ir pieprasījums,” uzskata liepājniece.

 

Jau tagad “Libri” dienā apmeklē aptuveni 100 cilvēku, bibliotēkā regulāri tiek rīkoti dažādi pasākumi. “Mēs ceram, ka vasarā varētu būt gatavs un ar lielāko daļu fonda varētu pārvākties uz pirmo stāvu,” saka D. Skujiņa. Turklāt jaunajās telpās būtu iespējams ne vien atbilstoši normatīviem izkārtot bibliotēkas vairāk nekā 15 tūkstošu vienību lielo krājumu, bet arī rīkot vairāk izstāžu, jo projektā mākslas darbu izstādīšanai paredzēts atvēlēt īpašu vietu. “Mēs tomēr esam vienīgā kultūras iestāde šajā rajonā,” bibliotēkas nozīmību uzsver tās vadītāja.