Ž. Jaunzeme-Grende “Europeana” portālā starp aptuveni 33 000 Latvijas digitalizēto materiālu ir izvēlējusies mākslinieka Niklāva Strunkes veidoto plakātu 1933. gada VIII Latvijas vispārējiem Dziesmu svētkiem – “Dziesmu svētki Rīgā, 17.-19.jūnijā, 1933.gadā”.

 

Kultūras ministre bloga ierakstā savu izvēli pamato ar Dziesmu svētku fenomena nozīmi Latvijas un visas pasaules kultūras kontekstā. “Pirmie tautas dziesmu svētki Latvijā notika 1873. gadā. Dziesmu un deju svētku tradīcija ir saglabājusies līdz mūsdienām vienīgi visās Baltijas valstīs. Baltijas Dziesmu un deju svētku tradīcija 2003. gadā tika iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Līdz mūsdienām šī tradīcija ir paplašinājusies un attīstījusies, kļūstot par Baltijas kultūras brīnumu,” runājot par Dziesmu svētku unikalitāti, uzsver ministre.

 

9. maijā, Eiropas dienā, Briselē notika Eiropas valstu kultūras un izglītības ministru, kā arī kultūras institūciju vadošo pārstāvju tikšanās, kurā tika pausts kopējs valstu atbalsts Eiropas digitālās bibliotēkas “Europeana” aktivitātēm un šā resursa turpmākai attīstībai. Līdztekus budžeta jautājumiem un lai parādītu savu atbalstu, tikšanās laikā kultūras ministri iepazīstināja visus klātesošos  vienu izvēlētu digitālu objektu no 23 miljonus plašā “Europeana” portālā pieejamo materiālu klāsta. Kultūras ministru pārdomas un viņu izvēlētais objekts  tika publicētas “Europeana” blogā īpaši ministru ierakstiem veltītā sadaļā.

 

“Europeana” ir Eiropas digitālā bibliotēka, muzejs un arhīvs. Tā apvieno Eiropas bibliotēku, galeriju, muzeju, arhīvu un audiovizuālo kolekciju digitālo saturu – digitalizētas grāmatas, laikrakstus, gleznas, fotogrāfijas, kartes, mūzikas un citus skaņu ierakstus, muzeju objektus, arhīvu dokumentus, filmas un TV pārraides. Latvijas Nacionālā bibliotēka “Europeana” portālam digitalizētos materiālus piegādā jau kopš tā pirmsākumiem.

 

Eiropas digitālo bibliotēku “Europeana” ir dibinājusi Eiropas Komisija ar mērķi dot iespēju plašai sabiedrībai iepazīt Eiropas kultūras bagātības un sekmēt inovācijas kultūras mantojuma sektorā.

 

Ministres bloga ieraksts

 

Ar citu Eiropas kultūras ministru izvēli var iepazīties “Europeana” blogā

 

Ar nozīmīgākajām “Europeana” portālam veltītajām Eiropas kultūras ministru un Eiropas Komisijas pārstāvju atbalsta runām iespējams iepazīties:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=85238