Projekta mērķis ir veicināt Latvijas kultūras kanona (LKK) atpazīstamību un rosināt diskusijas par kultūras vērtībām.

 

Projekta gaitā 59 Latvijas publisko bibliotēku krājums ir papildināts ar astoņām grāmatām, kas atspoguļo kanona vērtības, kā arī izveidota ceļojošā izstāde “Latvijas kultūras kanons portālā “Zudusī Latvija””. Tās autores ir projekta “Zudusī Latvija” vadītāja Ginta Zalcmane un māksliniece Ilze Ramane. No 11. marta ekspozīcija būs skatāma Ventspils Galvenajā bibliotēkā. Zinātkārajai jaunatnei projekta ietvaros tiks piedāvāta radošā darbnīca “KiKK jeb Kas ir Kultūras kanons?”.

 

No 26. februāra līdz 24. aprīlim visos Latvijas reģionos – Latgales reģionā (Balvi), Zemgales reģionā (Mežotne, Jēkabpils), Kurzemes reģionā (Liepāja), Latgales reģionā (Daugavpils) un Vidzemes reģionā (Cēsis, Madona) – galvenokārt publiskajās bibliotēkās tiks organizētas septiņas diskusijas par LKK. Tās noslēgsies 9. maijā ar grāmatu svētkiem Valkā.

 

Pirmajā diskusijā, kas 26. februārī plkst. 13:30 norisināsies Balvu Centrālajā bibliotēkā un būs veltīta kanona tautas tradīciju sadaļai, galveno ekspertu lomas uzņemsies bibliotēkas direktore Ruta Cibule un Latvijas Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja direktora vietniece Una Sedleniece. Savu skatījumu uz kultūras vērtībām solījuši sniegt arī Balvu jaunieši.

 

Projekta atpazīstamības zīme ir mākslinieces Ilzes Ramanes veidotais plakāts “Saliekam savu kultūras kanonu!”, kas aizceļojis uz visām Latvijas publiskajām bibliotēkām.

 

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

 

Latvijas Kultūras kanons ir izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopums, kas atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos sasniegumus septiņās nozarēs – tautas tradīcijās, vizuālajā mākslā, skatuves mākslā, mūzikā, literatūrā, arhitektūrā un kino. LKK veido 99 kultūras vērtības, kas raksturo gan Latvijas kultūru kopumā, gan rosina piederības izjūtu valstij.

 

 

***

Foto no izstādes. (zudusilatvija.lv, LNB)