2015. gada 10. jūnijā plkst.16.30 Rīgas Centrālā bibliotēka, apgāds “Jumava” un Armēnijas vēstniecība Latvijā ielūdz uz Krisa Bodžaljana grāmatas “Tuksneša meitenes” prezentāciju. Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies Armēnijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Aru Aivazians, grāmatas tulkotāja Ilze Paegle – Mkrtčjana un Itas Kozakēvičas Latvijas nacionālo kultūras biedrību asociācijas priekšsēdētājs profesors Rafi Haradžanjans.

24. aprīlī apritēja simts gadi, kopš Osmaņu impērijas amatpersonas Konstantinopolē apcietināja dažus sabiedrībā pazīstamus armēņus. Tam sekoja vairāk nekā miljona armēņu tautības iedzīvotāju masveida slepkavības un izsūtīšanas. Grāmata “Tuksneša meitenes” ir rakstīta armēņu genocīda piemiņai.

“Tuksneša meitenes” ir valdzinošs stāsts, kas aizved no Aleppo Sīrijā 1915. gadā līdz pat Bronksvillai Ņujorkā 2012. gadā. Pirmā pasaules kara skartās Elizabetes Endikotas stāsts un mīlestība pret Armenu savijas ar mūsdienu Ņujorkā dzīvojošās Lauras Petrosjanas meklējumiem savas armēņu dzimtas vēsturē, kas ir cieši saistīta ar 1915. gada notikumiem.

Ilzes Paegles-Mkrtčjanas tulkotais romāns ir emocionāls mīlas stāsts, kurš balstās uz patiesiem un vēsturiskiem notikumiem, un ir vērtīgs devums Armēnijas genocīda vēstures atspoguļojumā.

Gribas piebilst, ka, godinot genocīda upuru piemiņu, iznākusi arī Aleksandra Geronjana grāmata “Latvija – sagaidot Osmaņu impērijas armēņu genocīda 100. gadadienu”, ko izdevusi Latvijas armēņu kopiena.