“Bērnu žūrija” ir valsts mēroga lasīšanas veicināšanas programma, ko jau divpadsmito gadu īsteno Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar Latvijas Bibliotekāru biedrību, saņemot Valsts Kultūrkapitāla fonda, Kultūras ministrijas, pašvaldību un privāto ziedotāju finansiālu atbalstu. Pagājušogad tā piepulcināja klāt arī jauniešus un kļuva par “Bērnu un jauniešu žūriju”.

Lasīšanas maratons 2011 ir noslēdzies, žūrija pēc veselu gadu rūpīga darba ir nominējusi populārākās bērnu un jauniešu grāmatas. Visiem dalībniekiem, ap 700 bērniem un pieaugušajiem, kuri pārstāv bibliotēkas visā Latvijā, vēlamies dot pozitīvu impulsu nākamajam lasīšanas un vērtēšanas posmam.

Bērnu un jauniešu žūrijas 2011. gada kolekcijā bija iekļautas pavisam 7 dažādu izdevniecību jaunākās grāmatas. Tās bija: “Zvaigzne ABC”, Jāņa Rozes apgāds, Liels un mazs, Jumava, Lietusdārzs, Garā pupa un Zelta grauds. Katrā no 4 vecumgrupām, kas iesaista lasītājus no 6 līdz 18 gadu vecumam, atzītāko grāmatu vidū ir gan latviešu autoru darbi, gan tulkojumi no igauņu, somu, angļu un franču valodām. Laureāti paliek noslēpumā līdz pat svētku kulminācijai, kad, rosinot garīgos spēkus, pie katras grāmatas radošās komandas nonāk bērnu dāvināta šokolādes grāmata.

Svētkos piedalīsies arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība, kas īsteno labdarības projektu “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa!”. 2011. gadā, pateicoties ziedotājiem, Biedrība varēja dāvāt Bērnu/Jauniešu žūrijas grāmatas visām Latvijas bibliotēkām, kuras cerēja uz atbalstu. Par ziedotajiem līdzekļiem iegādātas 2098 grāmatas 200 bibliotēkām. Labdarības projekts “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa” turpinās, lai palīdzētu bibliotēkām arī šogad. Ziedot bērnu grāmatām iespējams portālā ziedot.lv. Par projekta vēstniekiem kļuvuši un to atbalsta daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki.

Populāri mūziķi klātesošos iepriecinās ar muzikālu sveicienu un apliecinās sevi kā lasītājus. Izdevēji dāvanās ir sagatavojuši grāmatas un viens no lielākajiem sponsoriem Kraft foods, kas piešķīra vairākas tonnas Bubblicious košļenīšu lasošajiem bērniem un kopā ar Valmieras integrēto bibliotēku organizēja radošo konkursu vasaras brīvdienās, apbalvos uzvarētājus.

Lieliskā iespēja skatīt vaigā un uzklausīt rakstniekus, tulkotājus, māksliniekus un izdevējus, vēlreiz apliecinās, cik radoša un spēkpilna ir grāmatu pasaule!