Lielā Stāstu nakts sasaucas ar Pasaules stāstniecības dienu (World Storytelling Day), ko zviedru stāstnieku kopienu iedvesmoti, aptuveni kopš 1991.gada stāstnieki visā pasaulē atzīmē pavasara saulgriežu laikā.

 

Latviešu tradīciju pierakstā itin bieži var lasīt vēstījumus par negulētām naktīm kādu īpašo rītu gaidot tāda nomoda nakts būs arī šī, kad, gaidot Lielās dienas rītu, laiku pavadīsim, uzklausot dažādus tuvu un tālu stāstnieku stāstus.

Pati Lielā Stāstu nakts 19.-20.martā būs sadalīta tematiskās stundās.

 

Pulcēsimies no plkst. 18.00 pie tējas un kafijas, iejutīsimies, svinēsim Sirmo stundu. Tai sekos stunda, kurā Stāsta bērni un stāsti bērniem, Vietas stāsti, Spoku stāsti un Mīlas stāstu stunda, vēlāk Teiku stunda. Īpašie stāsti stundā Stiprā sieviete šī ir 2016. gada Pasaules Stāstniecības dienas galvenā tēma.

Tāpat esam iecerējuši atrast laiku ēdamajiem, dzeramajiem un krogus stāstiem, garajām dziesmām-stāstiem. Iespējamo miegošanos kliedēs “stāstu spēles”, improvizācijas mirkļi un varbūt pat kāds azartisks anekdošu vai “melno” stāstu turnīrs.

 

Pirms rītausmas, ap sešiem rītā dosimies sagaidīt Lielās dienas saules lēktu Katlakalna Nēģīšos, jaukā atpūtas vietā Daugavas krastā. Būs saullēkta rituālais ugunskurs, gavilēšana, dziesmas un rotaļas, mutes mazgāšana Daugavā un citas veselību, auglību un pārticību nodrošinošas izdarības. Arī Lielās dienas šūpoles, apdziedāšanās un olu krāsošana, rīta mundrumam tēja un olu kaujas pie Katlakalna Tautas nama.

 

Lielajā Stāstu naktī aicinām piedalīties lielus un mazus, tuvus un tālus, pieredzējušus un mazāk pieredzējušus stāstniekus no visām Latvijas malām. Aicinām atsaukties arī citzemēs mītošos tautiešus, kas šai laikā grasās apciemot dzimteni.

 

Kas tiek sagaidīts no potenciālajiem dalībniekiem:

1) pieteikšanās norādot tēmu, kurā vēlaties un variet izpausties ar saviem stāstiem – līdz 11.martam;

Savukārt, jau svētdien, 6.martā plkst.16.00 Katlakalna Tautas namā notiks Lielās Stāstu nakts Ievadpasākums. Tajā klausīsimies stāstniecības eksperta Gunta Pakalna lekciju par stāstniecības tradīciju un tās turpinājumu mūsdienās, kā arī notiks stāstīšanas darbnīca praktiskās nodarbībās rosināsim stāstīt stāstus ikvienam, kas to vēlēsies.

 

Lielo Stāstu nakti Katlakalnā rīko: Ķekavas pagasta Kultūras centra Katlakalna Tautas nams sadarbībā ar Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrību JUMALA, UNESCO LNK Stāstu bibliotēku tīklu un Latvijas Folkloras biedrību.

 

Sīkāka informācija:

Lielās Stāstu nakts projekta vadītāja Gunta Saule tālr.: +371 28846708,

e-pasts: saulegunta@gmail.com, http://kalnakopa.blogspot.com/

Katlakalna Tautas nama vadītāja Aija Vitmane tālr.: 26439276,

e-pasts: aija.vitmane@kekava.lv, http://parkulturu.lv/katlakalna-tautas-nams