KD šobrīd ir mainīts tikai publiskās vides izskats. Iekšējā vide, kuru bibliotēkas apmeklē vismaz reizi gadā, vadot statistikas datus, tiks pilnveidota un izstrādāta 2019. gada otrajā pusē.

 

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicina bibliotēkas regulāri atjaunot savu aktuālo informāciju KD.

 

Informācija par Jūsu bibliotēku KD ir dalāma divās daļās:

1) tā, kura satur statistikas datus un ievadāma par konkrētu laika periodu līdz konkrētam datumam un tiek apstiprināta no LNB puses (pēc apstiprināšanas tie ir publiski pieejami un apskatāmi);

2) tā daļa, kura atspoguļo aktuālo informāciju par Jūsu bibliotēku un ir labojama jebkurā laikā.

 

Šajā jauninājumu un vizuālo pārmaiņu kontekstā vēršam Jūsu uzmanību uz 2. daļu, kura ir maināma jebkurā laikā un neprasa datu apstiprināšanu. Portāla dizains šobrīd ir kļuvis modernāks un vizuāli labāk uztverams, tāpat tas ir piemērots mobilo iekārtu ekrāniem. Līdz ar to ir svarīgi regulāri pārbaudīt un nepieciešamības gadījumā atjaunot pamatinformāciju par bibliotēku (kontaktinformācija, visas uzrādītās internetvietnes), darba laiku un pakalpojumus.

 

Pat, ja daudziem cilvēkiem šis portāls nav atpazīstams, jebkuram interesentam veicot kādas bibliotēkas meklējumu “Google”, pirmajā rezultātu lapā uzrādās informācija no KD. Sadaļas “Pamatinformācija, “Darba laiks”, “Pakalpojumi”, “Multivide” ir Jūsu rīcībā, lai demonstrētu savu bibliotēku un uzrunātu potenciālo vai esošo apmeklētāju.

 

Izstāstiet savu stāstu! Izstāstiet savu stāstu par bibliotēku! Parādiet, kas ir Jūsu bibliotēka un ko tā piedāvā! Parādiet to ar attieksmi pret informāciju, kuru sniedzat visai sabiedrībai, ne tikai saviem bibliotēkas apmeklētājiem!

 

Portāls nav domāts gariem aprakstiem, taču izmantojiet iespēju, ko piedāvā sadaļa “Pamatinformācija”. Ievietojiet attēlus, kuri raksturo bibliotēku, tajā skaitā bibliotēkas logo. Regulāri atjaunojiet informāciju par bibliotēkas darba laiku un pakalpojumiem.

 

Kad oficiālie bibliotēkas statistikas dati KD ir ievadīti, varat pievērsties bibliotēkas publicitātei. Tēlaini runājot, izmantojam pavasari, lai sakoptu savu piemājas dārziņu un pagalmu (ar to domājot savus objektus KD)! Kāpēc gan, piemēram, neuztaisīt iedvesmojošu un atpazīstamību veicinošu bibliotēkas pašbildi? Aicinām veidot un uzturēt savas bibliotēkas publisko tēlu un darīt to gan uzrunājoši, gan korekti, izmantojot KD iespējas.

 

Aicinu Jūs katru vēlreiz apskatīties portālu KD un novērtēt, kā Jūsu bibliotēka tajā izskatās, un padomāt par to, kā sevi demonstrējat ikvienam interesantam!

 

Veicot meklējumu portālā, pirmais būs redzams logo (200×200 px), ja tāds ir pievienots, un bibliotēkas nosaukums. Lūgums logo vietā neievietot bibliotēkas fotoattēlus. Atverot objektu, uzreiz ir pieejama pamatinformācija, kontakti, atrašanās vieta kartē un multividē ievietotie attēli (6 vai vairāk), kuri raksturo bibliotēku.

 

Vēršu Jūsu uzmanību, uz vienu no portāla jaunumiem: automātisku laika atskaiti par pēdējo veikto objekta informācijas saglabāšanu. Tādējādi informācijas meklētājam ir redzams, kad pēdējo reizi attiecīgajam objektam veikta informācijas                                                                                       atjaunošana.

 

Atceramies, ka www.kulturasdati.lv ir portāls, kurā ir pieejama oficiālā publicējamā statistika. Tas ikvienam ir brīvi pieejams tiešsaistē.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Diāna Rudzīte

LNB Bibliotēku attīstības centra statistikas eksperts

Tālr.: 67806128

E-pasts: diana.rudzite@lnb.lv