Galds bija klāts ar īpašu, gandrīz pirms 80 gadiem austu linu galdautu, izrotātu ar īpašnieces iniciāļiem. Līdz ar to dzirdējām arī pirmo stāstu par Annas krustmāti, pūra galdautu un likteņa sakritībām.

 

Neparasts bija Dainuvītes stāsts par viņas krustmātes nejauši atrasto gredzenu – ragavās, meklējot nozagto skaisto pātagu.

 

Valijas kundze dalījās ar savas dzimtas kāzu tradīciju: meitām, braucot laulāties no paaudzes paaudzē tiek nodots īpašs senatnīgs zvans (agrāk piekāra pie zirga ilkss), bet dzimtas vīrieši iet lūgt izredzētās roku, lejot pašdarināto vīnu vairāk nekā 150 gadus vecā pudelē.

 

Pārsteidza Ritas kundzes mazmeitas, 6.klases skolnieces, prezentācija un secinājumi par vecmammas dzīvi.

 

Pasākumu kuplināja Andra Dombrovska, Ķekavas mūzikas skolas 4. Saksofona klases audzēkņa, muzikāls sveiciens. Arī Andris pastāstīja kā vecvectēva pulkstenis ir nonācis pie viņa un mazliet pieremontēts, darbojas arī tagad.

 

Savukārt Agrita vienmēr atceras savu vectēvu, kad pie vecmammas atver kādu lādīti, kur glabājas dažas vectēva mantas un saglabājusies pat viņa smarža.

Izskanēja arī neparasti atgadījumi “iz dzīves” – kad čigāniete gandrīz nozaga bērnu; kad nejauši tika izsaukts taksis no Talsiem, lai aizvizinātu no Baložiem līdz Rīgai…

 

Pasākuma izskaņā minējām dziesmu nosaukumus un tad tik sākās īstā dziedāšana – gandrīz kā agrāk svētkos pie saimes galda.

 

Paldies viesiem dalībniekiem par jauko kopābūšanu!

 

Foto no pasākuma šeit