2013. gada nogalē, kad rakstījām projektu, Bērnu apkalpošanas nodaļā bija situācija, ka 15 stacionārie datori  bija kļuvuši mazāk pieprasīti. Bija izveidojusies situācija, ka nepieciešamas cits piedāvājums.
Jaunam, inovatīvam piedāvājumam bija nepieciešamas jaunas idejas un jauni finansiāli ieguldījumi. EIFL izsludinājums jaunam projektam, kas atbalsta idejas pusaudžu lasīšanas veicināšanā, izmantojot jaunas, modernas IT tehnoloģijas nāca tieši laikā.
Projekta partneris- FASTRBOOK līdzdibinātājs Eldars Loginovs,mūsu projekta tapšanas stadijā 2013. gada beigās, kopā ar domu biedriem bija radījis ātrlasīšanas aplikāciju FASTR un tajā brīdī arī darbojās Valmieras Biznesa un Inovāciju inkubatorā, strādāja pie ātrlasīšanas aplikācijas pārveidošanas e- grāmatu abonēšanas un lasīšanas platformā.

E. Loginovs saka: “Mūsu vislielākā interese ir par tiem cilvēkiem, kas aktīvi darbojas ar mobilajām ierīcēm un kam nav nekas svešs garākus tekstus lasīt viedtālrunī vai planšetdatora ekrānā.”
Mēs bibliotēkā meklējām jaunas iespējas, ko piedāvāt pusaudžiem- tiem , kam patīk lasīt grāmatas un arī tiem, kam ne visai.
Projekta rakstīšanas brīdī mums bija sapnis- aplikācija būs vieta, virtuālā telpa, kur mēs ieliksim grāmatu un daudzi, daudzi pusaudži beidzot sāks čatot par grāmatu un lasīt.
Sarunā ar E. Loginovu noskaidrojām, ka FASTR BOOk aplikācijā ir iebūvēti socializēšanas mehānismi. Darbošanās sociālajos tīklos ir viens no pusaudžu brīvā laika pavadīšanas veidiem, tāpēc mums likās perspektīvi piedāvāt pusaudžiem vidi, kur viņiem patīk būt, komplektā  pievienojot grāmatu.
Bijām iezīmējuši jaunus, līdz šim vēl bibliotekārajā sabiedrībā neapgūtus virzienus: sociālā lasīšana un piedāvājums lasīt e-grāmatu
Papildus jaunajiem piedāvājumiem , uzbūrām arī jaunu , interaktīvu vidi datortelpā. 15 stacionārie datori atstāja datortelpu, dodot vietu mīkstiem pufiem un interaktīvai sienai – skārienjūtīgam ekrānam ar internetu, XBOX spēļu piedāvājumu un Oculus Rift brillēm.
Projekta realizācijā iesaistījām arī pašus pusaudžus- 15 jauniešus , kurus nosaucām par “Lasīšanas vēstnešiem”. Katrs grupas dalībnieks saņēma planšetdatoru, kopā ar bibliotekārēm un  E.Loginovu mācījās un vērtēja piedāvāto lasīšanas aplikāciju, lasīja FASTRBOOK piedāvātas e- grāmatas, aicināja draugus pievienoties aplikācijai, varēja sekot līdzi ko viņa draugi lasa, sūtīt cits citam citātus no lasītājām grāmatām.

Jauno piedāvājumu neapguvām tikai savā vidē. Pagājušā mācību gadā uz bibliotēku tika aicinātas Valmieras skolu 5.-9.klašu grupas, kopā ap 450 dalībnieku, kurām mūsu vēstneši stāstīja par savu pieredzi izmantojot FASTR BOOk aplikāciju . Tā bija pusaudža personīgā pieredze kā tiek lasīta e- grāmata, tās bija pārdomas par to priekšrocībām un trūkumiem.

Projekta laikā FASTRBOOk aplikācija nomainīja savu nosaukumu, kļūstot par FABULU.

Ko esam ieguvuši?

Kompāniju FASTR varam nosaukt par veiksmīgu sadarbības partneri, jo pati galvenā nozīme ir tam, ka šī sadarbība mums deva impulsu izmēģināt nākotnes piedāvājumus. Ir veikts tikai pirmais solis ceļā, kurš ir tikai sācies.
Projekts Valmieras bibliotēkas lasītāju grupai deva pusotru gadu lasīt e-grāmatas. Savā vidē esam izvērtējuši šo lasīšanas modeli. Latvijas bibliotekārajā sabiedrībā vēl tikai norit sarunas un plānošana, par laiku, kad bibliotēkas varēs lasītājiem piedāvāt e-grāmatas.
Izaicinājums- vai pusaudži lietos aplikāciju, lai lasītu un sekotu cits citam ir procesā un nav devis tikai pozitīvu atbildi. Projekta grupas dalībnieki ir salīdzinājuši tradicionālās grāmatas un e- grāmatas iespējas un e-grāmatai priekšroku dod   25%.
Sociālās lasīšanas funkcijas darbojas , bet tām ir vēl vajadzīgs veikt uzlabojumus Ārpus projekta – aplikācijas lietotājiem ir jāmaksā abonementa nauda un tas ir ļoti būtisks šķērslis, lai aplikācijā iesaistītos pietiekoši liela pusaudžu domubiedru grupa, kurā veidotos saziņa par lasītām grāmatām.
Mūsu partneri bija arī Vidzemes augstskola.  Projektā gaitā ieguvām 3 videofilmas- vienu reklāmfilmu, filmu programmai “Bibliotēka kabatā” un filmu par projekta gaitu. Tās bija divu studentu Elīnas Valaines un Signes Krūzkopas kursa darbi.  Bija daudz tikšanās, sarunas. lai apspriestu ideju, koncepcijas.
Studentu filmas bija arī impulss, lai vēstneši izveidotu savu filmu ar savu skatījumu par grāmatas nākotni.
Ko domājām par lasīšanu nākotnē:
Zanda: Priekšroku dodu lasīšanai elektroniskajā formātā. Uzskatu, ka tas ir daudz ērtāks ikdienas lasīšanai, lasīšanai vakaros un skolnieka dzīves veidam.
Ričards: Pagājušajā gadā ,kad projekts bija knapi sācies, izmatoju lietotni vai katru dienu. Asums uz e- lasīšanu ātri pārgāja, tagad atveru” Fabulu ”labi , ja reizi mēnesī.
Gustavs: Priekšroku dodu grāmatai papīra formātā, jo tad varu sataustīt un redzēt kāda ir grāmata.