Svētkos godina un ar lepnumu piemin varenos dabas spēkus un cilvēkus, kuru ikdienas darbs saistīts ar jūru – zvejniekus, jūrniekus, zivju apstrādātājus. Notiek dažādi kultūras un izklaides pasākumi – koncerti, izstādes un kino, dejas, sporta un veiklības sacensības, atrakcijas, konkursi, rotaļas un karuseļi bērniem, laivu izbraucieni. Arī šogad Ventspilī Jūras svētkos ieplānota plaša un aizraujoša pasākumu programma, kurā iesaistījusies arī Ventspils bibliotēka.

Jūras svētku ieskaņā, piektdienas, 11. jūlija pievakarē plkst. 18.00, Ventspils Galvenā bibliotēka aicina daudz redzējušos un pieredzējušos “jūras vilkus” uz pasākumu “Stāstu laiku bibliotēkā”, lai kopā klausītos gan jautros, gan, iespējams, arī ne tik jautros, bet interesantos atgadījumus, kas piedzīvoti jūrā un tepat uz sauszemes. Stāstītājs savu stāstu var papildināt arī ar fotogrāfijām vai citiem, tēmai atbilstošiem materiāliem. Aicinām būt atsaucīgiem un gaidām visus, kas labprāt pastāstīs par saviem piedzīvojumiem, pārdomām, atmiņām.

Sestdien, 12. jūlijā laukumā pie Galvenās bibliotēkas ieejas  jau no plkst. 11.00 darbosies radošās darbnīcas bērniem – “Katram sava zivs. Zelta”, ko vadīs Bērnu bibliotēkas darbinieces, un “Jūras rotas” Madaras Spīlas-Pajates vadībā.

Plkst. 13.00 pie Galvenās bibliotēkas Jūras svētku dalībniekus un viesus ar jūrnieku dziesmām priecēs jauniešu folkloras kopa “Kokle”.

“Kokle”, dibināta 1980. gadā, tiek uzskatīta par vienu no vecākajām folkloras grupām Latvijā. Tajā trijās vecuma grupās darbojas vairāk kā 50 bērnu un jauniešu.  “Kokles” mājvieta ir Rīgas Skolēnu pilī. Daudzpusīgā grupa savā pūrā ir sakrājusi gan visu Latvijas etnogrāfisko novadu tautas dziesmas, gan iemācījusies dziedāt tās vietējās izloksnēs un dziedāšanas manierēs. Jaunieši katrs pieprot vairāku tautas instrumentu spēli, muzicē, prot improvizēt, padarot folkloras mūziku interesantu ikvienam. “Kokle” uzstājusies Lietuvā, Krievijā, Francijā, Dānijā, Bulgārijā, Bosnijā, Baltkrievijā, Polijā…  Grupa regulāri piedalās folkloras festivālos arī Latvijā, tādos kā  “Pulkā eimu, pulkā teku”, “Baltica”.

 

 

***

Foto no Ventspils bibliotēkas arhīva