Svētku ieskaņā, 13. jūlijā plkst.11.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā atklās izstādi “Senie burinieki”, kurā varēs apskatīt kuģu modeļus no Vasilija Maļavkina un Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja kolekcijām, kā arī grāmatas par buriniekiem no Ventspils bibliotēkas krājuma.

14. jūlijā laukumā pie Galvenās bibliotēkas ieejas no plkst.11.30 mazie ventspilnieki un pilsētas viesi varēs darboties radošajā darbnīcā “Buriniekiem vajag vēju”. Bet no plkst.13.00 šeit skanēs muzikāla programma, kurā muzicēs Līvu jauniešu orķestris “Nurmorkestõr” no Rīgas  un  Ventspils Lībiešu dziesmu ansamblis “Rāndalist”.

Līvu jauniešu orķestris “Nurmorkestõr” savu koncertdarbību uzsācis 2008. gadā, apvienojot talantīgākos līvu jauniešus no Lībiešu krasta, Ventspils, Dundagas un Rīgas. “Nurmorkestõr” dibinātāji ir Ulla Ernštreite  un Jānis Mednis. Orķestra īpašais mūzikas žanrs apvieno senas lībiešu tautas dziesmas, aranžētas mūsdienīgā skanējumā ar džeza un etnomūzikas  intonācijām, kā arī pašu radītās kompozīcijas.

“Nurmorkestõr” koncertējis Igaunijā: Pērnavā, Tartu, Tallinā un Käinā, Latvijā: Ventspilī, Rīgā un Lībiešu krastā, kā arī Somijas Lapzemes Ijahis Idja mūzikas  festivālā.

Ansambļa sastāvs ir mainīgs, bet bieži kopā uzstājas: Monta Kvjatkovska (balss, ģitāra), Jānis Mednis (kontrabass), Ulla Ernštreite (balss, ģitāra) Laura Pinkena (flauta), Matīss Stīpnieks (džambas), Dāvis Stalts (balss, džambas), Julgī Stalte (balss, vijole), Linda Zonne, Reinis Zumbergs, Dana Bušmane un Anete Ozoliņa (balss).

Ventspils Kultūras centra lībiešu ansamblis “Rāndalist” darbojas no 2004. gada. Ansambli vada diriģente Angelika Jansone–Grīnberga.

Kolektīva repertuāra pamatā ir dziesmas lībiešu valodā, bet ansamblis izpilda arī dziesmas latviešu valodā. Katru gadu ansamblis piedalās Lībiešu svētkos un lībiešu karoga svētkos Mazirbē, un dievkalpojumos Miķeļtorņa baznīcā, citos pasākumos, kas saistītas ar Līvu Savienības Ventspils nodaļas aktivitātēm.