“Esi viens no 23” apmācību mērķis bija veicināt dalībnieku izpratni par aktīvu līdzdalību, uzlabot dalībnieku prasmes un zināšanas par sociālo mediju izmantošanu aktīvas līdzdalības veicināšanai.

Četru dienu laikā JZB pārstāves Bauskā kopā ar citiem semināra dalībniekiem no Zemgales reģiona ģenerēja idejas, smēlās iedvesmu no jauniešiem, apmainījās ar pieredzi un ieguldīja darbu sava projekta realizēšanā sociālajos medijos.

Jelgavas Zinātniskā bibliotēka jau vairāk nekā divus gadus aktīvi izmanto sociālo mediju iespējas, lai informētu lasītājus un citus interesentus par aktualitātēm, pasākumiem un daudzveidīgo iespēju klāstu, atvieglojot informācijas apriti un nodrošinot veiksmīgas komunikācijas atgriezenisko saiti.

Ideja par oficiālas lapas izveidošanu portālā draugiem.lv pāris gadu atpakaļ ienāca prātā Ligitai Alikai, kura šobrīd strādā lasītāju apkalpošanā, tāpēc saprot, cik svarīgi informēt lasītājus un piesaistīt citus, lai bibliotēkas pakalpojumi veiksmīgi funkcionētu.

L.Alikas ideju atbalstīja arī citi JZB darbinieki, kolektīvi iesaistoties ziņu un galeriju veidošanā. Uzsākot darbību sociālos medijos, parādījās apziņa, ka nepietiek ar ziņu pārkopēšanu no mājas lapas, jo sociālie tīkli prasa vienkāršu, draudzīgu un visiem saprotamu informācijas pasniegšanas veidu, kas būtiski atšķiras no oficiālās formas. Tā JZB ar laiku tika izveidots arī savs twitter konts, kur cenšas aktīvi “čivināt” par jaunākajām ziņām un sekot citu iestāžu ierakstiem, kopīgi apmainoties ar pilsētas aktualitātēm.

 

“Ar sociālo mediju palīdzību mēs cenšamies ne vien informēt sabiedrību par bibliotēkas pasākumiem, bet arī mainīt iesakņojušos priekšstatus par to, ka bibliotekārs strādā tikai pie grāmatu izsniegšanas, parādot, ka bibliotēkā ir daudz vairāk iespēju kā vien literatūras izsniegšana-saņemšana,” stāsta Viktorija Buraka, kura bibliotēkā atbild par sabiedriskajām attiecībām. 

Apmācību laikā JZB darbinieces ieguva zināšanas par dažādu veiksmīgu sociālo tīklu akciju un kampaņu rīkošanas piemēriem, populārāko sociālo kanālu priekšrocībām, trūkumiem un iespējām, kā arī par sava bloga un lasītāko ziņu izveides nosacījumiem no politoloģes, projektu vadītājas un blogeres Lindas Curikas.

“Nav gatavas receptes, kura atbildētu uz jautājumu: kā un ko darīt sociālos medijos. Veiksmes noslēpumu jāatklāj pašiem, domājot radoši mērķtiecīgi realizēt savas pārdrošākās idejas,” uzsvēra viens no apmācību vadītājiem Rinalds Rudzītis.

Paralēli Zemgales reģionam apmācības par sociāliem medijiem aktīvās līdzdalības veicināšanai notika arī Rīgas reģionā. Semināru organizēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra sadarbībā ar biedrību “Latvijas Tautas skolas mācību centrs “Zinātne”” un biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” struktūrvienību “Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatni”.