Šī gada konkursa tēma ir “Kultūras tradīcijas ģimenē”, konkursa mērķis ir veicināt skolēnu interesi par Latvijas kultūras vērtībām un tradīcijām, kas tiek koptas un uzturētas ģimenēs dažādos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados, rosināt interesi gan par kultūras kanonā iekļautām, gan neiekļautām tradīcijām, kā arī popularizēt kulturoloģijas, humanitāro un sociālo zinātņu mācību priekšmetus un veicināt skolēnu pilsonisko līdzdalību Latvijas kultūrtelpas veidošanā.

Konkurss notiek trīs kārtās, no kurām pirmā notika pagājušajā nedēļā visos Latvijas reģionos. Cēsu Kultūras centrā, Latgales vēstniecībā “GORS”, LKA Kultūras koledžā, Kuldīgas Kultūras centrā un Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā visas nedēļas garumā kopā pulcējās 56 komandas, tā aptverot ģimeņu tradīcijas visā Latvijā. Pirmajā kārtā jauniešiem vajadzēja atrast ģimeni, kas kopj kādu tradīciju vismaz trīs paaudzēs, ievākt par to infomāciju un izveidot prezentāciju, kurā žūrija un citi konkursanti var iepazīt šo ģimeni, viņu tradīcijas un paustās vērtības. Žūrijā, kas skolu komandas vērtēja bija Kultūras ministrijas, Nacionālā kultūras centra, Latvijas Kultūras akadēmijas, reģionu kultūras un izglītības nozaru pārstāvji. Kopumā komandu sniegums bija daudzveidīgs un aizraujošs, komandas bija cītīgi strādājušas, radoši parādot to, kas viņiem šķiet svarīgs. Lielais komandu skaits ļāva ieraudzīt dažādību jauniešu paustajās vērtībās. No plostiem līdz aušanai, no rudzu maizes cepšanas līdz nēģu tačiem, no ucināmajām dziesmām līdz kapu svētkiem – tik dažādas bija ģimenes un viņu tradīcijas, ar kurām konkursa jaunieši ļāva iepazīties arī pārējiem. Žūrijai vajadzēja izšķirties, kuras būs tās komandas, kuras iegūs ceļazīmi uz nākamo kārtu. Kopā otrajā kārtā piedalīsies 17 komandas, jo Vidzemes reģionā tika piešķirtas divas pirmās un Zemgales reģionā divas tešās vietas.

Otrajā kārtā komandām ir jāizveido dokumentālu īsfilmu scenāriji par sevis izvēlētajām ģimenēm. Darbus neklātienē vērtēs konkursa rīkotāju izveidota žūrija, kurā ir Latvijas Kultūras akadēmijas docētāji un studenti, Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji, kino nozares profesionāļi, Valsts izglītības satura centra pārstāvis. No 17 scenārijiem tiks izvēlēti pieci labākie – pa vienam katrā reģionā (Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Latgale un Rīga), kuriem, iekļūstot trešajā kārtā, būs savs stāsts par izvēlēto ģimeni un tās kopto kultūras tradīciju jārealizē dokumentālā īsfilmā. Darbs pie īsfilmu veidošanas notiks kopā ar Latvijas Kultūras akadēmijas audiovizuālās mākslas studentiem – režisoru un operatoru. Īsfilmas žūrijas vērtējumam tiks nodotas konkursa trešās kārtas noslēgumā (finālā) 2015. gada 27. martā Rīgā.

Konkursu jau trešo gadu organizē Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Valsts Izglītības satura centru.  Katru gadu konkursa uzdevums atšķiras, pagājušajā gadā konkursa ietvaros jaunieši diskutēja par kultūras vērtībām, kuras radušās pēc 1991. gada un kuras būtu iekļaujamas Latvijas kultūras kanonā. Konkursa norisei var sekot līdzi arī facebook lapā: https://www.facebook.com/kulturaskanons.

 

***

FOTO: Kultūras kanona konkursa žūrija un dalībnieki. Autors: Jolanta Koškorjova