Pārsvarā informāciju tiek piedāvāts meklēt DOAJ (Directory of Open Access Journals) un DOAB (Directory of Open Access Books) rādītājos, bet starp informācijas avotiem ir arī citas vietnes un datubāzes.   

 

Topošie zinātnieki šeit var atrast informāciju par antropoloģiju, kas atrodama žurnālos ne vien angļu valodā, bet arī vairākvalodu žurnālos. Piedāvājumā arī vācu, skandināvu, spāņu, portugāļu, slovēņu un citās valodās. Arheoloģijas jomā tiek piedāvāta kā brīvpieejas žurnālu meklēšana, tā īpašs arheoloģijas blogs. Šeit pieejamas 260 atvērtās pieejas publikācijas, kas ietver žurnālus un tiešsaistes avotus, kā arī – 85 grāmatas. Botānika pārstāvēta ar 71 žurnālu un 41 grāmatu. Ķīmijā tas ir 131 žurnāls un 15 grāmatas. Ekonomikas nozarē, protams, ir vairāk izpētes avotu. Te ir speciāls meklētājs AgEcon Search. Tiek dota iespēja savus pētnieciskos darbus izvietot datubāzē EconStor.eu un šeit pat arī meklēt informāciju. Līdzīgs resurss ir RePEc.  Žurnāli izdalīti izdalīti pēc katras valsts iekšzemes un kopējās ekonomikas zinātnes procesiem. Kopumā te uzskaitīti 43 žurnāli un 185 grāmatas. Angļu valodniecībā – 17 žurnāli, angļu literatūrā – 20.  498 grāmatas vispārējā valodniecībā un literatūrā, 168 grāmatas – lingvistikā. Ģeogrāfijā te pieejami 118 brīvpieejas žurnāli, kā arī atsevišķi tiešsaistes avoti – Earth Prints, Karst Information Portal, Share Geo un 35 grāmatas. Minētie tiešsaistes avoti izmantojami arī, meklējot informāciju par ģeoloģiju. Par šo tēmu varat lasīt arī 87 atvērtās pieejas žurnālos un 24 grāmatās. Vēsturi “pārstāv” 102 žurnāli un 1021 grāmata. Par starptautiskajām attiecībām iespējams atrast noderīgu informāciju 47 žurnālos. Šeit grāmatas nav pārstāvētas, bet informāciju allaž var meklēt saistītajās nozarēs. Tieslietu jautājumi skatīti 128 brīvpieejas žurnālos un 262 grāmatās, kā arī Vikipēdijas piedāvātajos pilnteksta žurnālos. Matemātikā tā ir datu bāze ArXiv ar 1,227,345 e-iespieddarbu arī fizikā un datorzinātnē, kā arī 313 žurnāli un 52 grāmatas. Filozofijā – 213 žurnāli un 211 grāmatas. Piedāvājumā arī datubāze –  Philpapers, kura piedāvā gan ielādēt savus darbus, gan iepazīties ar svešiem. Līdzīgs avots ir PhicSci. Tā ir vietne, kuru uztur filozofijas speciālisti visā pasaulē. Fizikas nozarē pieejamas vairākas šādas datubāzes, kā arī 103 žurnāli un 10 grāmatas. Savukārt, politikas zinātnē 528 grāmatas un 134 žurnāli. Bet psiholoģijā – 213 žurnāli un 152 grāmatas. Un zooloģijā – 91 žurnāls un 10 grāmatas.

 

Protams, ka žurnālu un grāmatu skaits laika gaitā var mainīties. Tāpat, atkarībā no resursa, mainās arī meklēšanas parametri. DOAJ – brīvpieejas žurnālu rādītājs piedāvā dažādus meklēšanas nosacījumus, piemēram – pēc nosaukuma, atslēgvārdiem, priekšmeta, ISSN, izdevējvalsts, žurnāla valodas, kopsavilkuma, gada, žurnāla nosaukuma un alternatīvā nosaukuma. Rezultātus iespējams sakārtot pēc datuma, kad raksts pievienots DOAJ, nosaukuma vai publikācijas datuma. Savukārt, DOAB – brīvpieejas grāmatu rādītājs arī pieļauj meklēšanu pēc nosaukuma, priekšmeta un izdevēja. Tiek piedāvāta gan parastā, gan paplašinātā meklēšana. Pēdējā sevī ietver meklēšanu pēc nosaukuma ISSN/ISBN, autora, atslēgvārdiem, kopsavilkuma un izdevēja. Iespējams izmantot Bula operatorus un izvēlēties publikācijas gadu. 

Šī ir iespēja visiem čaklajiem skolēniem, kas savu nākotni saistījuši ar kādu no zinātnes veidiem, jau laicīgi apgūt zināšanas un būt pirmajiem. Kā arī plašs izziņas avots arī pasniedzējiem, zinātniekiem un dažādu nozaru speciālistiem. 

Pilnteksti rodami tīmekļa vietnē 
http://www.stopini.lv/media/Ulbrokas_bibl/OA_resources_public_libraries.pdf