Latvijai un latviešiem nozīmīgu kultūrvēstures mantojumu ierakstu un autogrāfu veidā glabā LU Bibliotēkas krājumā esošās grāmatas. Izstādē būs aplūkojamas 30 grāmatas no LU Bibliotēkas krājuma un 12 grāmatas no Rakstniecības un mūzikas muzeja Rakstniecības krājuma.

 

Kolekcijas grāmatās senākais ir rakstnieka Matīsa Kaudzītes veltījuma ieraksts un autogrāfs viņa 1877. gadā Rīgā iznākušajā grāmatā „Dzejoļi”: „Cienījamajam “Baltijas Vēstneša” redaktoram B. Dīriķa kungam pasniegums no viņa padevīgā līdzstrādnieka Kaudzītes Matīsa”. Ieraksts veikts 1877. gadā!

Savukārt, Rakstniecības un mūzikas muzejs izstādes atklāšanas laikā eksponēs grāmatas ar ierakstiem no Raiņa un Aspazijas, Annas Brigaderes, kā arī no Krišjāņa Barona personīgajām bibliotēkām.

 

Ikviens interesents varēs aplūkot rakstnieku Matīsa Kaudzītes, Jēkaba Janševska, Apsīšu Jēkaba, Pāvila Rozīša, Jāņa Sudrabkalna, Elzas Stērstes, Andreja Upīša, Viļa Plūdoņa, Jūlija Pētersona,  u. c. ierakstus un autogrāfus. Izstādē varēs aplūkot divu, ar grāmatniecību saistītu personību, ierakstus un autogrāfus, tie ir izdevējs Jānis Rapa un bibliofils un bibliogrāfs Jānis Misiņš.

Pārfrāzējot angļu filozofa Frānsisa Bēkona atziņu, var teikt, ka “…ieraksti grāmatās ir kā domu laivas, kas peld laika viļņos un saudzīgi nes savu dārgo nastu no paaudzes uz paaudzi”. Ieraksti un autogrāfi glabā sava laika notikumu zīmes, kas bieži vien sniedz iespēju izlasīt daudz vairāk nekā redzams ierakstā. Grāmatās atrodamie ieraksti un autogrāfi ir nozīmīgs konkrētā laikmeta vēstures, kultūras, sadzīves un literārā mantojuma izpētes avots. Pateicoties tiem, atklājas katras grāmatas „dzīves” unikālais stāsts.

Izstādi atklās un par to stāstīs LU Bibliotēkas eksperte Vēsma Klūga, Mg.Soc.Sc. un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma glabātāja Rita Bebre, Mg.Soc.Sc.

 

Aicinām visus interesentus!

LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā izstāde būs apskatāma līdz 21. decembrim.

 

Saistītās ziņas:

Pirmspadomju perioda grāmatas latviešu valodā

LU Bibliotēkas Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkā atklāta izstāde „Mirkļa mūžība grāmatās”

Viena no 2 miljoniem: kādas grāmatas stāsts