2011. gada 5. aprīlī plkst. 14.30 Latvijas Universitātes Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā (Rīgā, Visvalža ielā 4a, 1. stāvā) notiks izstādes “Antonijs Ferdinands Osendovskis – Noslēpumainās pasaules meklētājs” atklāšana. Atklāšanas pasākumā piedalīsies Polijas Republikas vēstnieks Latvijā Ježi Mareks Novakovskis (Jerzy Marek Nowakowski), LU rektors profesors Mārcis Auziņš, LU Bibliotēkas direktore Iveta Gudakovska un LU Humanitāro zinātņu fakultātes dekāna p. i. Ilze Rūmniece.

Izstādē varēs iepazīties ar materiāliem par pasaulslaveno poļu izcelsmes rakstnieku, pētnieku un publicistu Antoniju Ferdinandu Osendovski.

A. F. Osendovskis dzimis 1876. gadā Vitebskas guberņas Ļucinā (šodienas Ludza), tomēr Latvijā viņš ir zināms ļoti maz. Arī Polijā pirmo reizi viņa autobiogrāfija tika izdota tikai pirms 20 gadiem. Pasaules atzinību A. F. Osendovskim atnesa grāmata “Zvēri, cilvēki, dievi”, kurā viņš aprakstīja atmiņas par bēgšanu no revolūcijas pārņemtās Krievijas. Kopumā izdotas 80 viņa grāmatas, kas tulkotas 20 valodās.

A. F. Osendovskis ir zināms kā politisks darbinieks, antikomunists un Oktobra revolūcijas kritiķis. Viņa skandalozākā grāmata ir revolūcijas līdera V. I. Leņina fabularizētā biogrāfija. Pēc rakstnieka nāves 1945. gada ziemā KGB darbinieki lika atrakt viņa kapu, lai pārliecinātos, ka “Ļeņina personīgais ienaidnieks” tiešām ir miris.

Izstādi veidojis Ludzas novadpētniecības muzejs ar Polijas Republikas vēstniecības, biedrības “Latvijas poļu savienība”, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Ludzas novada pašvaldības atbalstu. LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā izstāde būs apskatāma no 5. aprīļa līdz 5. maijam.

Pēc izstādes atklāšanas LU Humanitāro zinātņu fakultātē interesentiem būs iespēja noklausīties Polijas Republikas vēstnieka Latvijā Ježi Mareka Novakovska lekciju poļu valodā par Latvijas un Polijas attiecību vēsturi un tagadni.

Papildus Informācija par Antoniju Ferdinandu Osendovski:

http://www.ludzasbiblio.lv/mod.php?name=dbn_lv&go=showcat&cid=773

http://www.ludzaszeme.lv/news/OSENDOVSKIS