Ceļojumi ir viena no mūsu zinātkāres radošajām izpausmēm. Pat paši pirmie cilvēku centieni precīzi attēlot citā vietā redzēto bija saistīti ar to neizbēgamo radošuma izpausmi, ka katrs stāstnieks vai zīmētājs nevilšus pievieno savam vēstījumam kādu individuālās pieredzes šķautni. Mehāniskās gaismas atspulgu reproducēšanas ierīces – fotokameras ieviešana par lielu pārsteigumu tās pretiniekiem tikai vairoja realitātes tulkojumu savdabību.

Nodibinājums “FotoForma” pirms kāda laika nolēma neņemt vērā mūsdienu augstprātības raisīto pieņēmumu, ka apjoma ziņā grūti aptveramā foto aprakstu plūsma ir tikai civilizācijas šī brīža kustību iesaiņojamais papīrs, vai kāda informācijas jauda, kura darbojas tukšgaitā.

Praktiski miljoniem cilvēku katru dienu savā savdabīgajā  valodā apraksta savu Zemes apmeklējuma pieredzi un kāds to pat izlasa.

Ierosinot projektu “Zemes apmeklējums” mēs nolēmām vispirms jau paši ieskatīties šajā vizuālo vēstījumu arhīvā, iespējams, kādam palīdzēt pielabot pareizrakstību un dot iespēju vēl dažiem lasītājiem pievienoties kopējam vizuālajam piedzīvojumam.

Nevar aptvert neaptveramo un tādēļ  mūsu tuvāko gadu vizuālie ceļojumu apraksti tiks meklēti Eiropas robežās. Francijas izvēle tikai apstiprina Latvijas fotografējošo stāstnieku interesi par šo zemi, jo izvēle notika ar vienkāršas balsošanas palīdzību.