Detektīvs nav tikai viens no literatūras žanriem. Tā ir arī attieksme pret īstenību – zinātkāra un kritiska, nepieņemot gatavas patiesības. Tas ir arī neglābjams optimisms, jo žanrs prasa, lai vainīgie beigās tiktu sodīti, bet cietušie mierināti. Izstāde pakļauj šim likumam ne tikai latviešu detektīvžanra klasiku un jaunākos darbus, bet arī rakstniecības un mūzikas vēsturi, kurā ir gana daudz neskaidru un pretrunīgu notikumu.

Muzejs nepiedāvā garantēti pareizu atbildi uz jautājumiem par dažādiem autorības un vārda zādzības gadījumiem, par traģiskiem un komiskiem pārpratumiem rakstniecības un mūzikas dzīvē, par šķietami vieglā žanra grūto likteni lielstraumes procesos. Tā vietā apmeklētājs pats kļūst par galveno izmeklētāju un izvēlas ceļu telpā, atkarībā no sava lēmuma katrā no aptuveni 70 situācijām apskatīdams vienu vai pavisam citu izstādes daļu. Tādējādi izstādi ir iespējams apskatīt vairākas reizes pilnīgi kā no jauna.

Izstādes ietvaros 5. – 8. klases skolēniem tiek piedāvāta nodarbība Vai literatūrai vajadzīgs sižets?, kā arī īpašs piedāvājums uz izstādi līdzi paņemtajiem pirmsskolas vecuma mazuļiem.

 

Izstāde skatāma līdz 2012. gada 31. maijam.

 

Katras dienas pēdējā darba stundā un katra mēneša pēdējā svētdienā ieeja muzejā ir bez maksas!