Izstāde cikla “Latvieši pasaulē” ietvaros veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo Vēstures muzeju un Latvijas Valsts vēstures arhīvu. Izstādes ekspozīcijā skatāmi materiāli par latviešu izceļošanu uz Krieviju 19.gs. otrajā pusē un 20.gs sākumā.

Ekspozīcijas autori dokumentos, fotogrāfijās un dažādos izdevumos skaidro latviešu aizbraukšanas cēloņus un cenšas rast atbildi, vai izceļotāji, pūloties izrauties no nabadzības, meklējot taisnību, ko dod gara brīvība, sasniedza ko vēlējās. Tas ir stāsts par to, kā latvieši iedzīvojās svešās zemēs un centās saglabāt latviskumu, par to, kā tie kalpoja Latvijai un kā tautieši dzimtenē vērtēja viņu rīcību.

Izstādē atsevišķa sadaļa veltīta latviešu grāmatniecībai Krievijā, atsevišķi izdalot arī latgaliešu grāmatniecību.

Izstādes konsultanti, tekstu un komentāru autori ir vēsturnieks Toms Ķikuts, kā arī grāmatniecības speciālisti Lilija Limane un Viesturs Zanders. Izstādes kuratore un vizuālās koncepcijas autore ir Velta Knikste, bet kompjūtergrafiku veidojis Gatis Buravcovs.

Izstādes apmeklētājiem papildus būs iespēja apskatīt vairāku latviešu gleznotāju mākslas darbus, kas glabājas Kirovas apgabala brāļu Vasņecovu vārdā nosauktā mākslas muzeja fondos.

Izstāde “Latvieši Krievijā” Vjatkā būs apskatāma līdz 20.oktobrim. Latvijas vēstniecība Krievijā plāno šo izstādi parādīt publikai arī citos Krievijas reģionos.