Diemžēl “Mammamuntetiem.lv” un “Pasakas.net” veiktie pētījumi* liecina, ka Latvijā vecāki grāmatas bērniem priekšā lasa pārāk reti. Konkrētāk – vismaz 46.4% tēvu saviem bērniem lasa priekšā nepietiekoši (vispār nelasa 19.6%, dažas reizes mēnesī 26.8%). Vismaz 29.8 % mammu saviem bērniem lasa priekšā nepietiekoši (vispār nelasa 7.9%, dažas reizes mēnesī 21.9%). Tāpēc, ja ikvakara pasaciņa vēl nav jūsu ģimenes rituāls, ir īstais laiks to ieviest! Uzzini, kādas ir priekšā lasīšanas galvenās vērtības!

Lasītprieka radīšana. Ja vecākiem ir pozitīva attieksme pret lasīšanu, bērniem pirmā lasīšanas pieredze ir patīkama un izveidojas labvēlīga attieksme pret lasīšanu kopumā.

Bērna valodas attīstīšana, bagātināšana. Klausoties lasījumu, mazi bērni iemācās, ka iespiestais teksts atbilst vārdiem, ko cilvēki izrunā. Tāpat grāmatu priekšā lasīšana ievērojami bagātina bērnu vārdu un zināšanu krājumu.

Panākumi mācībās un nākotnes karjerā. Lasītprasmei ir izšķiroša ietekme uz bērnu izglītībā gūtajām sekmēm un vēlāk – sasniegumiem profesionālajā karjerā.

Vērtību sistēmas veidošana. Lasot pasakas, bērni bez piespiešanas un ar interesi saņem informāciju par dzīves vērtībām, cilvēku savstarpējām attiecībām, konfliktiem, kā arī iespējamiem dažādu situāciju risinājumiem.

Iekšējās pasaules harmonizēšana. Lai cik mistisks un satraucošiem notikumiem bagāts būtu pasaku sižets, patiesībā tas veidots tā, lai sakārtotu un harmonizētu pasauli, kurā bērniem būs jādzīvo. Pasakās ir nošķirts, kas ir labs, kas – ļauns.

Pasaku lasīšanas rituāls stiprina vecāku un bērnu attiecības. Laikā, kad veidojas bērna personība, viņā attīstās rakstura iezīmes, kas turpmākajos gados noteiks viņa rīcību. Tāpēc vecākiem jācenšas izveidot ar bērniem tuvas attiecības, kuru pamatā ir savstarpēja uzticība, cieņa un sapratne.

Pasaku priekšā lasīšanas kampaņas ietvaros ģimenes portāls “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar “Pasakas.net” ir ierakstījuši pasakas, ko ierunā sabiedrībā zināmi cilvēki – Marija Bērziņa, Lauris Subatnieks, Zane Daudziņa, Mārtiņš Vilsons, Agnese Drunka, kā arī LR Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile u.c. Tāpat “Mammamuntetiem.lv” ir izveidota rakstu sērija par pasaku priekšā lasīšanas paradumiem, kā arī to nozīmību bērna attīstībā. Par godu šai iniciatīvai no 27. marta līdz 29. martam t/c “Spice” un organizācija “Mammamuntetiem.lv” rīko Pasaku festivālu, kur ikviens mazais un lielais pasaku cienītājs varēs iesaistīties radošajās darbnīcās, veidojot savas pasaku grāmatas, pasaku varoņus un pat pārtopot par kādu pasaku tēlu. Informācijai par Pasaku festivālu seko līdzi “www.spice.lv“.

 
*Aptauja veikta “Draugiem.lv”, un tajā piedalījušies 1044 (373 tēti un 671 mamma) respondenti vecumā no 20 līdz 60 gadiem (vecāki (tēti, mammas), kuru apgādībā ir vismaz viens bērns).