Saskaņā ar valdības lēmumu Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai ir jāuzaicina Latvijas Nacionālā bibliotēkaiesniegt projekta iesniegumu finansējuma saņemšanai.

Projekta mērķi ir nodrošināt mērķtiecīgu un ilgtspējīgu kultūras mantojuma digitalizāciju, nodrošināt digitālā kultūras mantojuma vienotu pārvaldību kā arī nodrošināt pēc iespējas plašāku kultūras mantojuma pieejamību digitālajā vidē.

 

Šāda projekta īstenošana ir nepieciešama, jo patlaban ir konstatēta nepietiekama kultūras mantojuma digitalizācija, kā arī ir neefektīvs kopējais un atsevišķie darbības procesi, skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tāpat nepastāv pārliecība par materiālu ilgtspējīgu saglabāšanu un pastāv neatrisināti autortiesību jautājumi.

 

Projekta laikā paredzēts digitalizēt 3 075 000 lappušu teksta materiālu, 117 000 dažādu attēlu un kultūras vērtību aprakstu, tostarp kartes, fotogrāfijas, kultūras pieminekļu uzmērījumus, lietu aprakstus, kā arī 500 000 audiovizuālo materiālu minūšu, muzeju priekšmetus.

 

Projekta gaitā atbilstoši darbības procesiem tiks uzlaboti vairāki e-pakalpojumi un tiks radīti jauni e-pakalpojumi dažādām mērķauditorijām.

Pēc projekta pabeigšanas tā ikgadējās izmaksas tiek prognozētas 294 000 eiro apmērā.