2017. gada 10. jūnijā plkst. 15.00 Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30) notiks Ineses Tālmanes lugas VANCKARS lasījums.

Inese Tālmane (1973) dzīvo Lielvārdē, jau 14 gadus strādā aizsardzības sfērā.
Savulaik sapņoja par aktrises karjeru un pabeidza Tautas kinoaktieru studiju pie Ainas Matīsas un Arnolda Liniņa. Šobrīd spēlē Lielvārdes tautas teātrī.

“2012. gadā, gaidot ceturto bērniņu, sapratu, ka vēlos rakstīt. Vairākas idejas nedeva mieru, bet nezināju, no kura gala ķerties klāt, lai tās realizētu. Iestājos Rakstnieku savienības organizētajā prozas meistarklasē, bet sapratu, ka tas nav īsti mans lauciņš. Šķita, ka labāk spēšu izpaust sevi caur lugām. Tā nu divus gadus apmeklēju drāmas meistarklases. Rakstu tikai tad, ja man tiešām ir, ko teikt par tēmām, kas man tuvas vai nemitīgi nodarbina prātu. Rakstot par lietām un situācijām, ko līdz galam neizprotu, esmu spiesta tajās iedziļināties un meklēt atbildes uz daudziem “kāpēc?”.

Šobrīd esmu uzrakstīju piecas lugas, no tām divas ir iestudētas. Padomā vēl daudz tēmu un ideju, vajag tikai atrast laiku, iedvesmu un enerģiju, lai tās realizētu,” stāsta Inese.

Lugas “Vanckars” pamatā ir bērnībā dzirdēts stāsts par sievieti, kura nespēja pieņemt, ka viņas vīrs ir nelietis un autores jautājums – kādēļ tā notiek? Kādēļ māte var atraidīt pašas meitu un attaisnot vīrieti, kurš meitai nodarījis pāri?

“Es nolēmu uzrakstīt par meiteni, kurai jāpārdzīvo tas, ka divi tuvi cilvēki nodara viņai pāri – viens fiziski, otrs emocionāli. Gribēju uzrakstīt par sievieti, kuru grūti nosaukt par māti, jo viņa neredz vai negrib redzēt skarbo patiesību. Diemžēl, šķiet, ka tādu sieviešu mūsu vidū ir ļoti daudz. Par to netiek daudz runāts. Ja kādu šī luga aizskars, liks aizdomāties, būšu sasniegusi savu mērķi. Kādēļ vanckars? Šis nosaukums pie manis atnāca, kad domāju par lugu. Vanckars ir neattīstījusies putna ola, varbūt, ka vanckars ir arī sievietē līdz galam neattīstījusies mātes mīlestība.”

Lugu lasīs amatierteātra aktieri Dzintars Briedis, Lauris Olups, Selga Stūris un citi.

Ieejas maksa 2,00 EUR
Skolēniem, studentiem, senioriem 1,00 EUR

Projekta kuratore – Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma

Tuvāka informācija pa tālr. 67272643 vai e-pastu: elvira.bloma@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv

  
Informāciju sagatavoja:

Sandra Zobena

Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste