2013. gada 9. maijā plkst 14.30 Rīgas Vēstures muzejā (Rīgā, Palasta ielā 4) notiks Valsts zemes dienesta izdotās grāmata “Kadastrs – no viduslaiku nodevu saraksta līdz modernai informācijas sistēmai un daudzfunkcionālam kadastram” atvēršanas svētki. Šī grāmata ir unikāls izdevums, kur aprakstīta kadastra datu iegūšanas vēsture un to izmantošana no mērniecības pirmsākumiem līdz mūsdienām.

 

Pasākumā piedalīsies un uzrunu teiks Tieslietu ministrijas Valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, Rīgas Tehniskās universitātes docents, Trīszvaigžņu ordeņa kavalieris Jānis Klētnieks, kā arī VZD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

 

Ar grāmatu iepazīstinās grāmatas zinātniskā redaktore un autore, VZD ģenerāldirektores vietniece kadastra jautājumos Maija Bērziņa, kā arī deviņi grāmatas autori – VZD speciālisti un nozaru eksperti.

 

Grāmatā apkopota vēsture no kadastra attīstības pirmsākumiem Latvijas teritorijā un tā atbild uz tādiem jautājumiem kā: kas ir kadastrs, kāda kadastra loma un nozīme bijusi Latvijā dažādos laika periodos. Grāmatas nodaļās aprakstīta kadastra nozares attīstība, dotas atsauces uz konkrētajiem normatīvajiem aktiem, tāpēc šī grāmata būs noderīga ne tikai jaunajai paaudzei – studentiem, bet arī esošajiem profesionāļiem, VZD sadarbības partneriem un jebkuram interesentam, lai izprastu kadastra nozares vēsturi, būtību un tā nākotni.

 

Grāmata izdota ierobežotā daudzumā un to kā dāvinājumu saņems VZD sadarbības partneri, Latvijas augstākās izglītības iestādes un bibliotēkas. Plānots, ka tā būs pieejama arī elektroniskā formātā VZD mājas lapā.

 

Mērķtiecīgs darbs pie Latvijas Republikas Valsts kadastra izveidošanas aizsākās 1992. gadā. Šodien Latvijas valsts kadastra uzbūvi, pamatprincipus un mērķus nosaka Nekustamā īpašuma valsts kadastra likums un vairāki tam pakārtotie normatīvie akti. Ja kadastrs jāraksturo vienā teikumā, tad – kā tas teikts grāmatas anotācijā – kadastrs ir sakārtoti dati par nekustamo īpašumu. Mūsdienās kadastra pamatuzbūve ir veidota no divām daļām – kartogrāfiskās daļas un teksta daļas, kas vienlaikus ir patstāvīgas, tomēr arī cieši saistītas. Par visiem šiem aspektiem daudz plašāk aprakstīts izdotajā grāmatā.