2015. gada 14. maijā plkst.17.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) notiks vācu mācītāja Frīdriha Bernarda Blaufūsa 18.gadsimta vidū latviešu valodā sarakstītā darba “Vidzemes stāsti. Stāsti no tās vecas un jaunas būšanas to Vidzemes ļaužu” pirmizdevuma prezentācija un atvēršanas svētki.

1753. gadā uzrakstītais teksts ir pirmais latviešu valodā tapušais vēstures apcerējums par latviešiem, kurā tie attēloti kā prasmīga un pašapzinīga tauta. Tā ir pirmā latviski sarakstītā latviešu vēsture, turklāt radīta, sekojot sava laika jaunākajiem vēstures rakstīšanas principiem. Tomēr līdz šai dienai Blaufūsa darbs nav ticis pilnībā publicēts un par šo vērtīgo latviešu valodas un vēstures pieminekli zināja tikai šaurs speciālistu loks.

Izdevuma redaktors ir vēstures zinātnes doktors Jānis Šiliņš.

Blaufūsa stāsti radīti vairāk nekā 40 gadus pirms Garlība Merķeļa “Latviešiem”, kas likti pamatā “700 verdzības gadu” mītam un vienkāršotai latviešu vēstures skaidrošanas shēmai – idealizēta senvēsture, tumšais “verdzības laiks” no 13. līdz 19.gadsimtam un atbrīvošanās laikmets, kas noslēdzās ar valsts iznīcināšanu, skaidro Šiliņš.

“Šī shēma ir ļoti viegli uztverama. Diemžēl tās izmantošana izkropļo gan Latvijas vēstures izpratni, gan latviešu vietu tajā, atstājot aizmirstībā daudzus nozīmīgus vēsturiskus notikumus, darbus un personības, kas neiederas šādā vienkāršotā vēstures skatījumā,” pauda izdevuma redaktors.