Leons Karaļūns (Leonas Karaliūnas) ir dzimis 1955.gada 1.janvārī Jonišķos, Lietuvā. Sporta organizators, novadpētnieks, sabiedriskais darbinieks. Šobrīd viņš ir Jonišķu rajona pašvaldības administrācijas Izglītības, kultūras un sporta nodaļas galvenais speciālists. Dibinājis basketbola sporta klubus “Siekis”, “Žiemgalių ainiai”, “Krepšinio legendos”. 2009.gadā nodibinājis vienīgo Basketbola muzeju Lietuvā.

 

Muzejā tiek eksponētas valsts labāko basketbolistu A.Saboņa, V.Homiča, Š.Marčuļoņa, R.Kurtinaiša, M.Paulauska, S.Stonkus, Z.Bareiķītes, V.Tomaites un citu zināmu Lietuvas basketbolistu fotogrāfijas, viņu sporta apavi, sporta krekli ar autogrāfiem, viņu izcīnītās medaļas pasaules, Eiropas un Olimpiskajās spēlēs. Šis muzejs ir otrais Basketbola muzejs Eiropā, kur var atrast arī 1937.gada Eiropas basketbola meistarsacīkšu, kas notika Latvijā, fotogrāfijas, Latvijas Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa dāvanas – īpaša šķīvja kopiju, ko saņēma Lietuvas basketbolisti – Eiropas basketbola čempioni. Var apskatīt II Eiropas basketbola čempionāta Rīgā piemiņas medaļu.

 

L.Karaļūns sastādījis un izdevis grāmatas: “Mazas un lielas basketbola zvaigznes”, “Ādas bumbas apburtie”, “Atmiņas par Jonišķu ģimnāziju”, “Senie Jonišķi: fotogrāfijas attīstība no 1895. līdz 1945.gadam” , “Senie Jonišķi: cilvēki un skati , 1877.-1945. gads”, “Jonišķu basketbolam – 70”, “Žagare” (2 izdevumi), “Basketbola treneris Antans Sireika”, “Stiprākie Lietuvas vīri”, “Zelta ziņa Eiropai 1937”, “Domas par mūsu pilsētu” , “Eiropas zelts vēlreiz atgriezās”, “Leģendas, notikumi, fakti par Jonišķu pilsētu”, “Pasaules un Lietuvas basketbola notikumi. Jonišķu Basketbola muzeja eksponāti”, “Basketbols – atklātnēs”, “Senā pilsēta pie Sidabres”, “Ceļš uz Eldorado”, “Basketbola leģendu muzejs”, “Pāragri aizgājusi…”, “Jonišķu pilsēta kļūst skaistāka”, “No pagalma uz lielo basketbolu”.

 

Sagatavojis un izdevis kalendārus: “Senie Jonišķi”, “Žagare”, “Zelta ziņa Eiropai”, “Jonišķu futbolam – 90”, “Basketbola leģendu muzejs”.

Pateicoties L.Karaļūna iniciatīvai, izdots vairāk nekā 50 fotoatklātņu par seno Jonišķu pilsētu, Basketbola muzeju, basketbola spēli Jonišķu rajona apdzīvotajās vietās.

Sagatavotas fotoizstādes: “Pagalmi, kuros mīl basketbolu”, “Jonišķu pilsēta kļūst skaistāka”, “No pagalma uz lielo basketbolu”, “Basketbola leģendu muzejs”, “Vecākās paaudzes Jonišķu iedzīvotāji, kas demonstrē Basketbola muzeja eksponātus”.

Fotoizstādē “Pagalmi, kuros mīl basketbolu” būs redzamas 60 pašas interesantākās Jonišķu rajona basketbola konstrukcijas, kas liecina, ka basketbola spēle valsts iedzīvotājiem ir mīļa nodarbe.

 

Grāmata “No pagalma uz lielo basketbolu” stāsta par basketbola spēles rašanos, basketbola spēles izgudrotāju Džeimsu Neismitu, Lietuvas basketbola izlases nozīmīgākajām uzvarām pasaules, Eiropas un Olimpiskajās spēlēs. Tajā ir 903 fotogrāfijas ar basketbola konstrukcijām Jonišķu rajona teritorijā. Tāpat grāmatā atrodamas fotogrāfijas par Basketbola muzeju.