To sagatavojuši klausītāju iemīļoti mūziķi mecosoprāns Ieva Parša, baritona balss īpašnieks Jānis Apeinis, saksofonists Artūrs Kazlausks, pianists Uģis Krišjānis, mūziķis un komponists Jēkabs Nīmanis. Šādā sastāvā mākslinieki apvienojušies speciāli šim projektam, lai klausītāju baudījumam nodotu skaistākās dziesmas ar Imanta Ziedoņa tekstiem.

Ziedonis ir viens no visvairāk komponētajiem latviešu dzejniekiem. Liepājā varēsim klausīties gan lielākajai klausītāju daļai labi pazīstamas dziesmas, gan mazāk dzirdētas, gan arī pirmatskaņojumus.

Komponists Pauls Dambis teicis, ka tradicionāls veids, kā mēģināt saprast kādu cilvēku, ir klausīties viņa mūziku. Kas tad ir šie autori, kuriem tuva ir dzeja, jo īpaši Imants Ziedonis un kurus varēsim klausīties festivālā “Via Baltica”?

Brīvi, nepiespiesti, viegli un dabiski skan Pētera Plakida 1967. gadā tapušais dziesmu cikls “Trejžuburis” ar trīs daļām “Sveces dziesma”, “Vēja dziesma”, “Svečtura dziesma”. Šī gada jubilārs komponists un mūzikas kritiķis Imants Zemzaris pirms 11 gadiem sarakstīja dziesmu ciklu “Ķemeri” baritona balsij un soprānsaksofonam. Liepājas koncertā klausīsimies Kurzemes puses ainavas – “Pūre”, “Sabile” un “Jaunķemeri. Slokas ezers.” Pēdējo kritiķi nosaukuši par pērli visā ciklā.

Īpašas attiecības ar dzeju ir Paulam Dambim. “Manos darbos literatūrai ir būtiska nozīme. Pirmkārt, es ņemu tekstus, otrkārt, ņemu idejas, dažkārt burtiski nozogu. Literatūra ir kļuvusi par manu otru apsēstību”, saka komponists. 1973.gada augustā Maijas Krīgenas un Pētera Plakida izpildījumā pirmatskaņojumu piedzīvoja “Trīs Imanta Ziedoņa un Paula Dambja variācijas mecosoprānam un klavierēm”. Šī gada augustā Ziedoņa un Dambja variācijas klausīsimies Ievas Paršas un Uģa Krišjāņa versijā.

 

Ziedoņa iedvesmots bijis arī Juris Karlsons un radījis “Trīs monologus mecosoprānam un klavierēm” (1974). Klausītājiem visatpazīstamākās būs Raimonda Paula dziesmas “Vēja ziedi”, “Svētvakars”, “Dziesmiņa par prieku”, “Tāpēc jau, ka nevar zināt kāpēc” u.c. Savukārt pirmo reizi skatuves dzīvi piedzīvos Jēkaba Nīmaņa “Muzikālās interlūdijas par I. Ziedoņa dzejas fragmentiem”.

Imants Ziedonis ir cilvēks, kurš neatstāj vienaldzīgu un iedvesmo jau daudzus gadu desmitus gan lielos, gan mazos, gan skumjos, gan priecīgos. Kādā sociālo portālu diskusijā par Ziedoņa dzeju lasāms ieraksts: “Visa viņa dzeja ir apvīta baltas gaismas aurā, kas it kā tur un nelaiž vaļā”. Tieši to mums sola arī lielisku mūziķu sagatavotā koncertprogramma.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuserviss.lv. Koncertu apmeklētāju ērtībai pieejami arī divu veidu abonementi. To skaits ir ierobežots. Biļešu cena pieaugs festivāla koncertiem tuvojoties.

Festivāla aktualitātēm iespējams sekot līdzi arī profilos http://www.draugiem.lv/viabaltica, Facebook.com un twitter.com/VIA_BALTICA.

Festivāla koncertu programma:

Hika zālē Promenade hotel (Liepāja, Vecā ostmala 40)

21.augusts – ZIEDONIS UN PAULS/ Ieva Parša, Jānis Apeinis, Jēkabs Nīmanis u.c.

23.augusts – BALTIJAS MŪZIKAS IKONAS/ Duo Strimaitis (Lietuva)

24.augusts – KARSTIE VASARAS RITMI/ Sinfonietta Rīga stīgu kvartets

26.augusts – KLASIKAS VIEGLUMS/ Saksofonu kvartets “SaxEst” (Igaunija)

27.augusts – NOSLĒGUMA KONCERTS/ Stīgu kvartets “Euphonia”

Līdz 28. augustam Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” apskatāma foto izstāde “Fotoceļš”

Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes atbalstu.

Organizatori: Nodibinājums VIA CULTURA