Pavisam tika noslēgti 24 licences līgumi ar datubāzu izdevējiem/piegādātājiem. Turpinoties sadarbībai ar esošajiem datubāzu pārstāvjiem, tika uzsākta sadarbība par četru jaunu datubāzu pieeju – BiblioRossica, Integrum, IMF eLibrary (International Monetary Fund) un Taylor & Francis Journals. Kopumā projekts piedāvāja četras datubāzes latviešu valodā – Letonika.Lv, Lursoft, Leta un NAIS, piecas datubāzes krievu valodā un 15 datubāzes angļu valodā, no kurām populārākās ir EBSCO, Britannica Online, SAGE, Emerald, Cambridge UP un citas. Sešām datubāzēm pērn palielinājies abonentu skaits – Leta, EBSCO, EBSCO A-to-Z Services, Britannica  Library  Edition, Cambridge Journals, Wiley Journals. Pavisam noslēgti 183 apakšlicences līgumi ar bibliotēkām, pašvaldībām, mācību iestādēm un citām institūcijām par datubāzu resursu pieeju un izmantošanu.

Dati liecina, ka jau vairākus gadus visvairāk izmantotā datubāze bijusi daudznozaru pilntekstu žurnālu, grāmatu, uzziņu izdevumu un analītisko apskatu datubāze EBSCO, kas ir augsti novērtēta gan publiskajās, gan zinātniskajās un speciālajās bibliotēkās. Gada laikā  tā  apmeklēta 138 038 reizes, atverot 8 182 112 šķirkļus. Augstā izmantošanas statistika ir saistīta ar jaunā rīka EBSCO Discovery Services ilgtermiņa izmēģinājumu, kā rezultātā sešas lielākās bibliotēkas to šajā gadā jau ir abonējušas. Otra aktīvāk izmantotā datubāze ir uzziņu izdevumu sistēma Britannica Online, kas var lepoties ar  1 416 334 informācijas šķirkļu skatījumu.

Izmantotākā nacionālā datubāze visu tipu bibliotēkās ir bijusi “Letonika.lv”, kas ir informācijas, multivides, tulkošanas un meklēšanas sistēma par Latviju un tā pērn izmantota 191 601 reizes, atverot 737 618 informācijas šķirkļu.  Otra izmantotākā informācijas sistēma ir LURSOFT Latvijas periodisko izdevumu publikāciju, ziņu un rakstu apkopojumu datubāze “Laikrakstu bibliotēka”, bieži informācija ir meklēta arī  datubāzēs LETA un Nozare.lv, kas piedāvā ziņas, to arhīvu,  preses relīzes, kā arī sistematizētu nozaru un biznesa informāciju.   

Vairums projekta piedāvāto datubāzu tiek abonētas starptautiskās organizācijas EIFL (Electronic Information for Libraries – elektroniskā informācija bibliotēkām) Licencēšanas programmas ietvoros, jo KISC ir EIFL nacionālais pārstāvis Latvijā. Dalība šajā organizācijā nodrošina pieeju autoritatīviem pasaules informācijas un izglītības resursiem par speciālu abonēšanas maksu, nodrošinot atlaides līdz pat 80 % no standarta cenas. Saskaņā ar EIFL apkopotajiem datiem, izmantojot šīs atlaides, Latvija 2014. gadā ieekonomējusi USD 6 246 072, kas ir par 7% vairāk, kā 2013. gadā, kad ietaupītais līdzekļu apjoms sastādīja USD 5 843 641. Pavisam projektā iesaistījušās jau 62  zinātniskās un speciālās bibliotēkas un to visvairāk abonētās datubāzes bija EBSCO, A to Z Services, Britannica, SAGE, Emerald u.c.  

Projektu “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” KISC īsteno kopš 2001. gada, un tā mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu un uzticamu Latvijas un ārvalstu elektronisko resursu pieeju visplašākajam bibliotēku lietotāju lokam. Projekta nosacījumi paredz, ka bibliotēku apmeklētājiem pieeja abonētajām datubāzēm ir bezmaksas. Šogad projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ietvaros tiek abonētas 22 datubāzes, no kurām 4 ir latviešu valodā, 4 krievu valodā un 14 angļu valodā.  

Projekts “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ir atvērts jauniem dalībniekiem un jaunām iniciatīvām, gaidām Jūsu pieteikumus!
 

 
Vairāk informācijas par datubāzu abonēšanas iespējām:
Agrita Sagalajeva
Projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” koordinatore
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Tērbatas iela 53 – 2, Rīga, LV – 1011
Tālr.: 67844896
E-pasts: agrita.sagalajeva@kis.gov.lv