Mūsdienīgā ekspozīcijā nozīmīga loma ir digitālajiem risinājumiem, tāpēc piektā stāsta varoņi ir radošo tehnoloģiju un dizaina studijas “WARP” (http://www.warp.lv) inženieris Reinis Adovičs un programmētājs Renārs Vilnis, kuru rokās ir ekspozīcijas IT sistēmas arhitektūra un programmēšana.

 

Studija “WARP” rada dizaina projektus un dažādus digitālus risinājumus – sākot ar standarta IT projektiem (mājaslapu un aplikāciju izstrādi), beidzot ar netradicionāliem multimediāliem risinājumiem, kuru izstrādei tiek izmantotas zināšanas arhitektūrā, dizainā, mehānikā, programmēšanā un elektronikā. Strādājot pie LNB pastāvīgās ekspozīcijas, studija dara visu, lai darbotos ekspozīcijas digitālais saturs – veido programmatūru, projektē un izveido jaunu, kā arī pielāgo jau LNB esošo tehnoloģisko bāzi, kas šo programmatūru uzturēs.

 

Ekspozīcijā paredzēti 34 dažādi stendi ar digitālu saturu, tāpēc darba netrūkst. “WARP” domā arī par to, lai ekspozīcijas digitālā sistēma vēlāk būtu viegli vadāma. IT inženieris R. Adovičs stāsta: “Ekspozīcijas “Grāmata Latvijā” darbiniekiem būs iespējams attālināti pārvaldīt, papildināt visu ekspozīcijas saturu – tekstus, bildes, video, audio. Ekspozīcijas darba laiki tiks automatizēti, kas nozīmē visas risinājumā iesaistītās tehnikas un programmatūras automātisku ieslēgšanos un izslēgšanos. Mums patīk arī doma par energoefektivitāti.”

 

Sarežģītākais, bet vienlaikus interesantākais darbs ir pie ekspozīcijas daļas “Gars” instalācijas, kurā, apmeklētājam fiziski šķirstot grāmatu, tiek ietekmēts digitālais saturs – apmeklētājs to pieredzēs kā dažādu vizuālu un audiālu tēlu maiņu.

 

“WARP” pārstāvji atzīst, ka īpašu enerģiju velta tam, lai satura vadības sistēma būtu draudzīga tās paredzamajiem lietotājiem – ekspozīcijas apmeklētājiem. Tāpat tehnoloģijas tiek pakārtotas saturam, nevis otrādi: “Cenšamies, lai tehnoloģiskie risinājumi kalpotu nemanāmi. Saturs ir karalis.”

 

LNB pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā” ar īpašu svētku programmu tiks atklāta LNB 97. gadadienā – 2016. gada 29. augustā.