Jaunā Europeana saskarne ir vizuāli pievilcīgāka nekā iepriekšējā un ir adaptēta arī planšetdatoru un viedtālruņu skārienjūtīgajiem ekrāniem, tādējādi padarot sabiedrībai Eiropas digitālo mantojumu vēl pieejamāku.

Vizuālās un funkcionālās pārvērtības Europeana portālā ir iniciējuši tās lietotāji, ar ierosinājumiem palīdzot radīt tādus pakalpojumus, kas viņiem pašiem ir noderīgi kultūras mantojuma izmantošanai. Viens no svarīgākajiem jauninājumiem: tiesības bez maksas lejupielādēt un izmantot portālā atrodamās kultūras vērtības. Pirmo reizi savas pastāvēšanas vēsturē Europeana ir īstenojusi iespēju ierobežot meklēšanu pēc autortiesību kritērija, tādējādi radot iespēju precīzi noteikt to saturu, kas ir sabiedrības īpašums (public domain) un kura izmantošanu neierobežo autortiesības.

Pašlaik gandrīz pusmiljons Europeana objektu ir izmantojami bez ierobežojumiem un Europeana aktīvi aicina partnerus turpināt identificēt saturu, kas nav aizsargāts ar autortiesībām, kā arī neradīt jaunus autortiesību ierobežojumus digitalizētajiem objektiem. Aktīvākie Europeana ar autortiesībām neaizsargātu objektu piegādātāji šobrīd ir Norvēģija, Polija, Slovākija, Zviedrija un Vācija.

Vēl citi ieguvumi, ko lietotāji saņems no jaunā Europeana portāla:

  • Jaunas iespējas precīzākai meklēšanai un daudz loģiskāka meklēšanas rezultātu attēlošana.
  • Izmantojot automātiskās tulkošanas funkciju, objekta aprakstošo informāciju no oriģinālās valodas ir iespējams iztulkot kādā no 37 pieejamajām valodām, tai skaitā latviešu.
  • Ja lietotājam ir vēlme uzzināt papildinformāciju par objektu vai tā autoru, Europeana piedāvā saites uz ārējām vietnēm, kā, piemēram, Wikipedia vai Amazon.
  • Izvēlēto objektu ir iespējams iekopēt savā tīmekļa vietnē, izmantojot iegulšanas funkciju.
  • Augstāka Europeana interaktivitāte, blogošanas iespējas un sociālo mediju izmantošana.
  • Informāciju par jaunākajām virtuālajām izstādēm, saturu un Europeana iniciatīvām var ērti uzzināt no attēlu karuseļa, izceltā objekta (featured item) sadaļas vai lapas augšpusē pieejamās pārlūkošanas.
  • Plašākas iespējas pārlūkot tiešsaistes izstādes un kolekcijas, jo tagad pie katra objekta tiek piedāvāti arī saistīto objektu attēli.

Europeana izpilddirektore Džila Kazinsa (Jill Cousins) apsveica digitālo bibliotēku ar pārmaiņām sakot: “Mēs esam cieši sadarbojušies ar lietotājiem, lai radītu viņu vajadzībām atbilstošu dizainu, un pārbaudījuši to praksē, tāpēc, ka mēs zinām, ka iPad un Android lietotāji ir mūsu visstraujāk augošā auditorija. Tie ir lietotāji, kuriem patīk lejupielādēt dažāda veida saturu. Mēs vienlaikus dodam iespēju un arī iedrošinām cilvēkus izmantot ar autortiesībām neaizsargātu saturu darbam, mācībām un jaunradei.”

Europeana apvieno Eiropas bibliotēku, galeriju, muzeju, arhīvu un audiovizuālo kolekciju digitālo saturu – digitalizētas grāmatas, laikrakstus, gleznas, fotogrāfijas, kartes, mūzikas un citus skaņu ierakstus, muzeju objektus, arhīvu dokumentus, filmas un TV pārraides. Eiropas digitālo bibliotēku Europeana ir dibinājusi Eiropas Komisija ar mērķi dot cilvēkiem  iespēju iepazīt Eiropas kultūras bagātības un sekmēt inovācijas kultūras mantojuma sektorā.

 

 

Informācija sagatavota izmantojot Europeana materiālus