Grāmata ietver aktuālās, mediju vides pārmaiņu radītās diskusijas par auditorijas transformācijas procesiem – līdzdalības kultūru, kolektīvo inteliģenci, mediju lietojuma paradumu sarežģītību un interaktivitātes ietekmi uz mediju saturu. Grāmatas satura veidošanā izmantoti vairāki pēdējo gadu laikā veidotie mediju satura un auditorijas empīriskie pētījumi, savukārt to interpretācijā izmantoti arī autores darba pieredzē masu medijos gūtie novērojumi.

Par grāmatas ieceri un tapšanu stāsta autore, RSU docente Anda Rožukalne: “Šodien mediji atkal un atkal meklē iespējas un mācās saprast savus lasītājus, klausītājus un skatītājus. Mediju darbiniekiem – žurnālistiem, redaktoriem, reklāmas speciālistiem – trūkst zināšanu par savu auditoriju, tās tiek aizvietotas lielākoties ar skaitļu palīdzību. Mediju lietojumu profesionālā vide raksturo ar reitingiem, tirāžām un interneta apmeklētāju klikšķiem. Tomēr lasītāji, klausītāji un skatītāji, no kuriem atkarīga mediju veiksme un labklājība, ir daudz sarežģītāki par viegli saprotamiem skaitļiem.”

A. Rožukalne norāda, ka grāmatā ir sniegtas atbildes uz jautājumu, kāpēc mediji nevar nerēķināties ar auditoriju ietekmi un kā galu galā tās ietekmē to saturu: “Šodienas realitāte ir tāda, ka masu mediji ir zaudējuši vieglu pieeju auditorijai, savu automātisko un neapstrīdamo autoritāti, kas iegūta, piedāvājot ietekmīgu un lielas auditorijas daļas nekritiski saņemtu saturu. Satura piedāvājuma daudzveidība nelielās daļās sadalījusi arī auditoriju, mediju bizness vairs nenozīmē drošus panākumus un lielas lasītāju, klausītāju, skatītāju grupas pastāvīgu atzinību. Šie procesi likuši mainīt mediju darbības prioritātes, pārvarēt uz sevi centrēto raksturu un sākt arvien lielāku resursu daļu veltīt, lai uzrunātu, piesaistītu, noturētu auditoriju, iegūtu tās labvēlību un naudu. Mediju organizācijas arvien vairāk izmanto auditorijas pētījumus, attīstījies mediju mārketings.”

Līdz ar to grāmatas potenciālo lasītāju loks sniedzas tālu pāri tradicionālās žurnālistikas jomai, iztirzājot arī virkni citu mediju saturu ietekmējošo faktoru ietekmi, piemēram, gan reklāmas un sabiedrisko attiecību speciālistu darbību, gan mediju patērēšanas paradumus ikdienas cilvēku dzīvē un tamlīdzīgi.

A. Rožukalnes grāmatas atvēršana notiks RSU Senāta zālē (K korpusa 2. stāvs), Dzirciema ielā 16, Rīgā, pulksten 18:00. Uz to ir aicināts ikviens, kuru interesē mūsdienu mediju realitāte un to attīstības tendences.

Par Andu Rožukalni:

Anda Rožukalne ir viena no vadošajām mediju ekspertēm Latvijā. A. Rožukalne ir ieguvusi doktora grādu mediju socioloģijā, neatkarīgās Latvijas laikā aizstāvot pirmo doktora disertāciju par mediju darbību, saturu un mediju auditorijām. A. Rožukalne šobrīd ir Rīgas Stradiņa universitātes docente un studiju programmu “Žurnālistika” un “Multimediju komunikācija” izveidotāja un vadītāja. A.Rožukalne ir Latvijas žurnālistu asociācijas dibinātāja un valdes priekšsēdētāja. Anda Rožukalne ir arī RSU Komunikācijas studiju katedras vadītāja. Bijusi viespasniedzēja Helsinku Universitātē, Tamperes Universitātē (Somija), Akureyri Universitātē (Īslande), Aristoteļa universitātē Salonikos (Grieķija). Vairāk nekā 15 gadus strādājusi par žurnālisti un redaktori. Mācījusies dažādās augstskolās un pēcdiploma programmās, bet no tā visa nozīmīgākās ir Latvijas Universitāte, Reuters žurnālistu skola Londonā, Žurnālistu tālākizglītības institūts FOJO (Kalmāra, Zviedrija), Helsinku Universitāte.

Par Rīgas Stradiņa universitāti:

Rīgas Stradiņa universitāte ir viena no vadošajām un modernākajām augstākās izglītības mācību iestādēm Baltijā ar izteikti starptautisku ievirzi. Tās 10 fakultātēs līdzās ar medicīnu saistītajām studijām jau 12 gadus ir iespējams apgūt dažādas modernas sociālo zinātņu programmas.

Sekot līdzi Rīgas Stradiņa universitātes jaunumiem var arī sociālajos tīklos Twitter, Facebook, Draugiem.lv un YouTube. Par RSU aktualitātēm var uzzināt arī RSU studentu radio “Runā Skaļāk” – http://runaskalak.lv. Papildu informācija par RSU ir pieejama interneta mājas lapā www.rsu.lv.

Papildu informācija:

Anda Rožukalne

Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu “Žurnālistika” vadītāja,

Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas studiju katedras vadītāja

Tālr.: 67409183; 29425475

E-pasts: anda.rozukalne@rsu.lv