2014. gada 29. oktobrī plkst.17.00 Kara muzejā (Rīgā, Smilšu ielā 20) notiks Edvīna Brūveļa jaunās grāmatas “Latviešu lidotāji zem svešiem karogiem” atvēršana. Kara muzejs (līdz ar internetu) būs vienīgā vieta, kur grāmatu varēs nopirkt.

Latvijas aviācijas sabiedrībai un vēstures interesentiem ir pienācis ilgi gaidītais brīdis – ir iznākusi lidotāja un aviācijas vēsturnieka Edvīna Brūveļa (dzimis 1923.gadā) grāmata “Latviešu lidotāji zem svešiem karogiem”. Šis izdevums aptver visus laika posmus ārpus Latvijas pirmās neatkarības. Iepriekšējais autora izdevums “Latvijas aviācijas vēsture. 1919-1940” tika izdots divas reizes un kļuva par bibliogrāfisku retumu. Līdz ar jauno izdevumu ir apkopota visa Latvijas aviācijas vēsture. Tas ir unikāls fakts, jo līdz šim tik aizraujoša un nācijas pašapziņai svarīga joma kā aviācijas vēsture Latvijā nav sistemātiski pētīta un apkopota.

Tāpat unikāla ir autora biogrāfija, jo viņam ir izdevies lidot pie visām politiskajām iekārtām Latvijā un palikt dzīvam. Pats autors saka, ka savu dzīvi ar aviāciju ir saistījis kopš 12 gadu vecuma – bērnībā nodarbojās ar aviomodelismu, bet no 17 gadu vecuma ar planierismu Latvijas Aeroklubā. Pēc padomju okupācijas un Aerokluba likvidēšanas 1940.gadā viņš iestājās Osoaviahim motoraviācijas nodaļā, bet 1943.gadā brīvprātīgi iestājās Liepājas – Grobiņas latviešu aviācijas vienībā vācu gaisa spēku sastāvā un 1944.gadā tika sagatavots par kara pilotu Kara aviācijas skolā (skatīt klātpievienoto biogrāfiju).

Mīlestība uz aviāciju sākās brīdī, kad viņa vecāku Jūrmalas vasarnīcā dzīvoja daiļa jaunkundze. Viņas pielūdzējs bija kāds lidotājs, kurš, lai iekarotu mīļākās sirdi, lidinājies virs vasarnīcas tik enerģiski, ka āboli biruši no ābelēm. Tas mazajam Edvīnam uz mūžu iespiedies atmiņā un licis arī pašam celties spārnos.

Darbs pie grāmatas “Latviešu lidotāji zem svešiem karogiem” manuskripta aizsākās 2012. gadā, kad bijušajā lidostā “Spilve” aktīvu darbību uzsāka topošais Aviācijas muzejs. Pēc tā darbības apturēšanas 2012. gada nogalē rūpes par darba turpināšanu uzņēmās biedrība VIVAT! un tās vadītāja Elvita Ruka. Izdevums tapis, pateicoties aviācijas sabiedrības ieinteresētībai, uzticībai un ziedotajiem līdzekļiem. Grāmatai nav valsts atbalsta, tāpat kā Latvijā, vienīgajā no Baltijas valstīm, nav sava Aviācijas muzeja.

Papildu informācija:
Elvita Ruka

Tālr.: 29497277