2017. gada 26. jūlijā plkst. 19.00 Kaņepes kultūras centrā (Skolas ielā 15, Rīgā) notiks astotais “Dzīvās bibliotēkas” pasākums. Šoreiz tās fokuss būs tieši uz Eritreju – valsti, no kuras bēgļu gaitās devušies aptuveni 3% tās iedzīvotāju. Eritreja nav valsts, kas patlaban būtu iesaistīta karos, tomēr Latvijā nokļuvušie eritrejieši gatavi pastāstīt par šīs totalitārās valsts iekšējo nežēlību, kas spiež tūkstošus pamest savas mājas, lai dotos, nē, nevis labākas dzīves meklējumos, bet gan meklētu iespēju izdzīvot.

 

Tai pašā laikā vēlamies uzsākt sarunu par to, kā bēgļiem un patvēruma meklētājiem Latvijā veicas ar mājvietas meklēšanu, un saprast, kas ir lielākie šķēršļi un problēmas, kas sagaida cilvēku, kas vēlas izmitināt savu ģimeni vai atrast vismaz pagaidu mājokli sev pašam. Cilvēka cienīgas dzīvesvietas atrašana nav tikai bēgļu problēma, arī maznodrošinātajiem vietējiem iedzīvotājiem bieži nākas ilgstoši gaidīt rindā uz dzīvokli un dzīvot nedrošos un neadekvātos apstākļos. Ko mēs kā sabiedrība varam darīt, lai cilvēkiem palīdzētu atrast vietu, kur dzīvot? Galu galā tas ir pats nepieciešamākais, lai vispār sāktu veidot dzīvi Latvijā.

 

Pasākums notiks “Dzīvā bibliotēka” formātā, kur drukāto grāmatu lasīšanas vietā būs iespēja- uzklausīt “tematiskās grāmatas” – cilvēkus gan no Eritrejas, gan citām valstīm, kas pašreiz vēl mitinās patvērumu meklētāju izmitināšanas centrā “Mucenieki” vai arī jau saņēmuši bēgļa statusu un uzsākuši patstāvīgu dzīvi Latvijā. Piedalīsies arī vietējie, kuru pieredze saistīta ar ilgstošu prombūšanu no Latvijas. Stāstu beigās varēs uzdot arī jautājumus. Pēc “Dzīvās bibliotēkas” notiks sarunas par iespaidiem noslēguma aplī.

 

Ieeja bez maksas AR IEPRIEKŠĒJU PIETEIKŠANOS līdz 24.07.2017.

 

Vietu skaits ierobežots!

 

PASĀKUMA VALODAS: angļu, tigriņu, latviešu

 

Tulkojums uz latviešu valodu ir pieejams.

 

Par intervijām, video vai audio ierakstiem, pasākuma dokumentēšanu utt., lūgums iepriekš sazināties gribupalidzetbegliem@gmail.com

 

Pasākuma laikā tiks veikts foto un video ieraksts.

 

ORGANIZĒ: Kustība “Gribu palīdzēt bēgļiem”

ATBALSTA: Kaņepes Kultūras centrs

 

Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros

 

Papildu informācija:

Laura Bužinska

E-pasts: gribupalidzetbegliem@gmail.com