Laura Bojāre vasarā bieži apmeklē bibliotēku. Viņa stāsta, ka mājās dators nedarbojas un nav iespējas piekļūt internetam. “Dzīvoju netālu, tāpēc uz bibliotēku nāku bieži. Prioritāte ir internets, taču šad tad paņemu arī kādu grāmatu,” saka Laura.

Skolēni pagasta bibliotēkā iegriežas pēc obligātās literatūras. Marta Marika Irša septembrī uzsāks mācības Jaunpiebalgas vidusskolas 6. klasē. Meitene atzīst, ka vasarā nav vaļas lielai atpūtai, jo obligātās literatūras sarakstā ir 20 grāmatas. “Esmu jau paņēmusi desmit. Tā ir dažāda lasāmviela stāsti, pasakas, latviešu daiļrade un pat fabulas. Rudenī būs mutiski vai rakstiski jāpastāsta par izlasīto,” norāda Marta.

Pirmdienās iedzīvotājiem bibliotēkā ir iespēja saņemt arī bankas pakalpojumus. “Izbraukuma vizītē pie mums ierodas Swedbank darbinieces. Viņas piedāvā veikt rēķinu apmaksu, pieņem pieteikumus bankas kartēm un izsniedz tās, kā arī konsultē par dažādiem jautājumiem,” teic Zosēnu pagasta bibliotēkas vadītāja Irene Prīse un piebilst, ka par šādu iespēju cilvēki ir priecīgi.

Pagastā iedzīvotāju skaits sarūk, arī bibliotēkā ir mazāk lasītāju. Kopš gada sākuma ir reģistrēti 135 apmeklētāji. “Dienā ierodas apmēram piecpadsmit. Kuplākais skaits ir pirmdienas rītos. Pieaugušie apmeklē bibliotēku reizi nedēļā, kad vēlas apmainīt grāmatas. Bērni nāk biežāk, jo vēlas izmantot internetu,” atzīst I. Prīse un norāda, ka naski uz grāmatu lasīšanu ir arī pensionāri. Daudzi no viņiem nevar atļauties abonēt avīzes vai žurnālus, tāpēc bibliotēka ir vienīgā vieta, kur viņi var saņemt jaunāko drukātās preses informāciju. Arī grāmatu klāsts ir pietiekams. “Grāmatas iepērkam atbilstoši budžeta iespējām. Cenšamies regulāri papildināt krājumus,” tā I.Prīse.

Bibliotēkā tiek nodrošināta pieeja četriem datoriem, ar tiem pietiekot, garas rindas neveidojas. I.Prīse norāda: “Ja pie interneta grib tikt vairāki, tad tiem, kuri pamanījušies pavadīt pie datora ilgāku laiku, nākas piekāpties. Ne visiem mājās ir pieejams internets. Tāpēc te daudzi ierodas apmaksāt rēķinus vai pārskatīt epastu.”