Entuziasms, ar kādu skolēni, viņu ģimenes un pedagogi iesaistās skolas grāmatu krājuma papildināšanā, ir ievērības cienīgs. Tādējādi ik janvāri Cēsu Pilsētas pamatskolas grāmatu krātuve papildinās ar 180 līdz 200 grāmatām.

Pirmie grāmatu dāvinātāji jau beiguši skolu, bet grāmatas ar ielīmēm un dāvinātāju parakstiem aizvien liecina par kādreizējiem audzēkņiem, cītīgiem lasītājiem. Draudzīgs aicinājums klasei kopā vai katram atsevišķi papildināt skolas bibliotēku ar tādām grāmatām, kuras skolasbiedri ar lielu kāri lasīs, guvis atsauksmi arī šogad.

Vakar “Druva” skolā novēroja, kā bibliotēkā rindojas izstāde, lai katrs varētu iepazīties ar jaunumiem un nolūkot lasāmvielu. Bibliotekāre Dace Mizone pieņēma grāmatu dāvinājumus no bērniem un pieaugušajiem. Mareks Meijers, atnācis 2. a klases uzdevumā, lūdza ielīmes ar Draudzīgā aicinājuma ekslibri trim grāmatām, jo tās sagatavotas klases kopīgai dāvanai. Izstādē rindojās skolotājas Veras Kļaviņas un audzēkņa Renarta Placīša dāvinājumi no personīgās bibliotēkas. “Grāmatiņa no bilžu sērijas “Vāģi”, kas tik ļoti patīk sākumklašu bērniem, Renartam labi kalpojusi, bet nu Renarts paaudzies, viņam interesē cita rakstura lasāmviela, tāpēc krāsaino grāmatu par mašīnām atdeva skolai. Jau tagad nojaušu, cik tā būs pieprasīta,” prognozēja Dace Mizone.

Klasesbiedri apvienojas, nopērk un dāvina skolai jaunākās grāmatas, lai pašiem tiktu ko lasīt tik stabila ir tradīcija. Visspilgtākais piemērs ir Džoannas Roulingas sešu grāmatu sērija par Harija Potera piedzīvojumiem. To, cik daudz iepriekšējos gados bijis lasītāju, liecina uzlabojumi. Visai biezo grāmatu vāki rūpīgi aplīmēti, lai no biežās šķirstīšanas turētu kopā lappuses.

Lasītāju lielas piekrišanas ugunskristības kopš pagājušā gada izturējušas Stīga Lārsona grāmatas krimināldetektīvu sērijā “Meitene ar pūķa tetovējumu” un tās turpinājumi. Šo sēriju iecienījuši pamatskolas vecāko klašu audzēkņi, kā arī skolotāji, arvien stāstot, ka 600 700 lappušu biezās grāmatas ievelk, ka griboties lasīt caurām naktīm. Līdzīgs liktenis bibliotēkā piemeklējis vēl citus dāvinājumus fantāziju grāmatas no Sūzenas Kolinsas sarakstītās sērijas “Bada spēles” un Stefanijas Meieres grāmatu pasaule, kuras sākums bija “Krēsla”.”

“Grāmatas ir dārgas, ne katrai ģimenei pieejamas, lai kā gribētos nopirkt, tāpēc ideja klasei kopā nopirkt kārotas grāmatas, dāvināt bibliotēkai un visiem pēc kārtas tikt pie lasīšanas, tā ir iespēja, ko skolēni labprāt izmanto,” saka Dace Mizone, piebilstot, ka tādējādi skolēni sāk apzināties grāmatu vērtību. Šodien, Draudzīgā aicinājuma svētku dienā, bibliotekārei būs daudz darba. Jau sagatavoti pateicības raksti, kurus saņems dāsnie dāvinātāji.