Pasākumu ar uzrunām atklāja Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Vācijas parlamentu priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, BVB Austrumeiropas nodaļas vadītāja Dr. Gudruna Virca (Dr. Gudrun Wirtz) un Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma.

Pasākuma apmeklētājiem tika piedāvāts tematiski plašs skatījums uz Raiņa un Aspazijas lomu Latvijas valsts dibināšanā, viņu ieguldījumu Latvijas un Eiropas literatūrā, kā arī trimdā pavadīto laiku. Prof. em. Dr. Valters Nollendorfs referātā sniedza ieskatu rakstnieku dzīvesgājumos un viņu atstātajā politiskajā un literārajā mantojumā. Savukārt šveiciešu rakstnieks un žurnālists Moreno Bernaskoni (Moreno Bernasconi) referātā “Rainis un Aspazija: Par brīvību Šveices trimdā – Kastanjolā” (Für die Freiheit im schweizerischen Exil von Castagnola) pievērsās rakstnieku laikam bēgļu gaitās un tā ietekmei uz viņu turpmāko literāro un politisko darbību.

Tāpat ar referātu uzstājās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktors Andris Vilks, kurš sniedza ieskatu LNB vēsturē un skaidroja bibliotēkas jaunās ēkas jeb Gaismas pils idejisko saistību ar Raini un viņa lugu “Zelta Zirgs”. Projekta “1514.Grāmata.2014” autors Dr. Gustavs Strenga savā referātā skaidroja šī projekta nozīmi, kas tapis sadarbībā ar BVB un ir viens no daudzajiem LNB un BVB veiksmīgās sadarbības augļiem.

Pasākuma laikā tika demonstrētas arī videoprojekta #domasspēks īsfilmas, kuras tapušas pēc Latvijas prezidentūras sekretariāta iniciatīvas sadarbībā ar Jura Podnieka filmu studiju. Projektu veido 28 īsfilmas, kuras tiek uzņemtas visās 28 ES dalībvalstīs. Tāpat pasākumā tika iepazīstināts ar nupat iznākušā un no jauna izdotā Raiņa lugas “Zelta Zirgs” vācu izdevuma pirmajiem eksemplāriem, kas izdoti ar Vācijas Kultūras un mediju valsts ministrijas finansiālo atbalstu.

Pasākums raisīja lielu interesi un pulcēja plašu apmeklētāju skaitu. 2015. gadu Latvijas Nacionālā kultūras padome pasludinājusi par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu un aicinājusi to atzīmēt ar dažādiem dzejniekiem veltītiem pasākumiem.