Den Marino (Denisa Porvatkina radošais pseidonīms) dzimis 1978. gadā Kazahstānas ziemeļos un lielāko dzīves daļu pavadījis Jekaterinburgā (Krievija).Viņa vecāki bija militārie celtnieki un pastāvīgi pārvietojās no vienas slepenās padomju pilsētas uz otru, kur notika  vērienīgo industriālo objektu celtniecība. Varbūt  tieši tas ir iemesls, kāpēc mākslinieks ar fotogrāfijas un instalācijas paņēmieniem veido savas pasaules no apkārtējās industriālās vides elementiem.

Pirmo reizi industriālās fotogrāfijas meistars apmeklēja Kuldīgu 2012. gada vasarā kā starptautiskās arhitektūras fototūres dalībnieks. Tajā piedalījas vadošie fotogrāfi no Latvijas un citām valstīm.

Lūk, kas viņam palika atmiņā no tikšanās ar “Zelta pilsētu”:
“Kuldīga ir ievērojama ar pagātnes nospiedumiem. Tās nav pamestās un degradētās  ainavas, tik mīļas dažiem fotogrāfiem, bet labi kopta, ar pozitīvu enerģiju, apkārtējā mežā ieaugusi elfu pilsētiņa, kur urbānā apbūve un dažnedažāda zaļa veģetācija veido vienu veselumu. Šeit mājās mijiedarbojas ar dabu, cilvēki viegli aizšauj uz pretējo krastu pa platāko Eiropas ūdenskritumu. Man kā fotogrāfam bija svarīgi saredzēt šajā idillē skaudru ģeometrisku rakstu. Ja izdodas to noķert, tad sāk dzīvot un strādāt visa telpa. Kuldīgas ģeometrija veido galvenokārt  faktūru bagātība: jumtu dakstiņi, vēsturisko sienu un durvju koks, sarūsējušas metāla detaļas, — pilsētas pirmelementi, kuriem neuzkritoši un nepielūdzami pievienojas daba, kas bez īpaša uzaicinājuma apvelk mājas ar sūnām un vīteņaugiem. Atšķirībā no vertikālās, vīrišķīgās Rīgas Kuldīga izceļas ar plūstošām līnijām. Ar mājigumu un apaļumu savā iekšējā kontekstā un ikdienišķo neatdalāmību no dabas tai ir raksturīga nepārprotama sievišķība.”

 

 

Ziņu sagatavoja:

Sanita Tilgale

Kuldīgas Galvenās bibliotēkas
Direktora vietniece darbā ar pagastu bibliotēkām
Tālr.: 26477986

www.biblio.kuldiga.lv