Smitas augstu novērtētais romāns iekļuva Bukera prēmijas nomināciju īsajā sarakstā.

Grāmata satur divus līdzīgus stāstus, kas sarakstīti no 60.gados dzīvojoša pusaudža Džordža un jauna 15.gadsimta mākslinieka Frančesko skatupunkta. Lasītājs var izvēlēties, kuru no stāstiem lasīt pirmo.

Smitas romāns sacentīsies ar vēl četru citu kategoriju uzvarētājiem par nozīmīgāko “Costa” Gada grāmatas balvu, kuras ieguvējs tiks paziņots 27.janvārī.

Literārās debijas kategorijā triumfējis angļu rakstnieces Emmas Hīlijas romāns “Elizabeth is Missing”. Tā galvenā varone ir sieviete gados, kura cieš no vecuma plānprātības.

Tikmēr biogrāfiskajā kategorijā uzvaras laurus plūkusi Helēna Makdonalda ar “H is for Hawk”, kurā stāsta par saviem centieniem pieradināt vistu vanagu, kas palīdzēja viņai cīnīties ar sērām par tēva nāvi.

Dzejas balvu saņēma velsiešu skolotājs Džonatans Edvardss par savu pirmo dzejas krājumu “My Family and Other Superheroes”.

Savukārt par labāko bērnu grāmatu tika atzīts rakstnieces un žurnālistes Keitas Saundersas darbs “Five Children on the Western Front”, kura darbība norisinās Pirmā pasaules kara laikā.

Katrs no pieciem “Costa” balvas ieguvējiem saņems prēmiju 5000 sterliņu mārciņu (6388 eiro) apmērā.

Uzvarētāji tika atlasīti no 640 pieteikumiem.

“Costa” Gada grāmatas balva pasniegta kopš 1985. gada. 11 reizes to ieguvis prozas kategorijas uzvarētājs, septiņas reizes apbalvots dzejas krājums, bet tikai vienreiz tas izdevies bērnu grāmatai.

“Costa” ir vienīgā lielā britu literārā prēmija, kas tiek piešķirta tikai Lielbritānijā un Īrijā dzīvojošiem rakstniekiem.