Gleznotāja Roberta Muža gleznu izstāde

Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Kalpaka bulvārī aplūkojama LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesora 14 gleznu izstāde, kas veltīta gleznotāja 70 gadu dzīves jubilejai.

Izstādē aplūkojami dažādos laika periodos radīti darbi, kā “Pazemotā” (1991.g.) vai glezna, kurā var saskatīt Melngalvju nama siluetu ar nosaukumu “?”, kas radīta 2000. gadā.

Pārsteidzošas un uzrunājošas ir Roberta Muža pārvērtības “baltā” un “melnā” posma darbos, jo pēc būtības ne viena, ne otra netiek uzskatīta par krāsu. Gleznotāja daiļrades “melnā” posmu darbus uzskatāmi pārstāv gleznas “Sarkanais ritenis” (1995.g.) vai “Atspīdums I” (1997.g.), savukārt “baltā” laikposma gleznas atklājas darbos: “Ainava” (1995.g.), “Rīts” (1990.g.) u.c. izstādē aplūkojamos darbos.

Mākslas darbos izpaužas mākslinieka daudzveidīgais un mainīgais raksturs. Gleznās aplūkojami vienkārši motīvi, gandrīz bez detaļām, kas atainoti ar minimāliem izteiksmes līdzekļiem. R. Muzis ir teicis: “To var saukt par minimālismu, jo mani interesē pamatvērtības”. Aicinām apmeklēt profesora izstādi, lai klātienē aplūkotu mākslinieka daiļrades daudzveidību un atšķirīgos mākslinieciskās darbības posmus. Izstāde aplūkojama līdz 20. augustam katru darba dienu no plkst. 10.00. līdz 18.00.

 

 

Filozofam Johanam Georgam Hāmanim veltīta izstāde

Latvijas Universitātes Bibliotēkā Kalpaka bulvārī aplūkojama izstāde, kura izveidota par godu grāmatu – “Savs vārds: Johans Georgs Hāmanis: ievads viņa domāšanā” un “Ziemeļu mags. Johans Georgs Hāmanis” – atvēršanas pasākumam. Grāmatu autors ir LU Vēstures un filozofijas fakultātes docents, LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Raivis Bičevskis.

Johans Georgs Hāmanis (1730 – 1788), izcils vācu filozofs un mistiķis, rakstnieks, saukts par “sava laika gaišāko prātu” (Gēte), dēvēts par Ziemeļu magu, Imanuēla Kanta draugs. Viņa domas un darbi saglabā savu nozīmību arī šodien.

Izstādē kopumā aplūkojami 27 informācijas resursi – monogrāfijas un rakstu krājumi: gan Johana Georga Hāmaņa darbi, gan pētniecības sekundārā literatūra – pētniecības klasika un jaunākie pētījumi. Saturiski informācijas resursus apvieno tēma “Hāmanis un filozofija”.

Izstādē iekļauti arī Johana Gotfrīda Herdera (1744 – 1803) – vācu dzejnieka, kritiķa, teologa un filozofa darbi un informācijas resursi par viņu.

Nozīmīgu vietu ekspozīcijā ieņem kritiskais Johana Georga Hāmaņa darbu faksimilizdevums sešos sējumos, kas, neskatoties uz vairākiem atsevišķu darbu jaunizdevumiem, joprojām tiek citēts Johana Georga Hāmaņa mūsdienu pētījumos. Citus izstādē apskatāmos darbus sarakstījuši tādi ievērojamie pētnieki, kā ģermānists Josefs Nadlers (1884 – 1963), prof. Dr. Bernhards Gajeks (Rēgensburgas Universitāte), prof. Dr. Osvalds Bajers (Tībingenas Universitāte) un citi.

Izstāde sagatavota izmantojot LU Bibliotēkas krājuma informācijas resursus.

Izstāde no 29. maija līdz 01. jūlijam būs aplūkojama LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 4, 2. stāvā, katru darba dienu no plkst. 10.00. līdz 18.00.

 

 

LU Bibliotēkas Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkā apskatāma izstāde daiļliteratūras cienītājiem

Latvijas Universitātes Bibliotēkas Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkā (Jūrmalas gatve 74/76, 1. stāvs, 102. telpa) no 12. maija līdz 25. jūnijam apskatāma izstāde “Ir vērts izlasīt…”.

Izstādē aplūkojamas 50 grāmatas, kuras pēdējos divos gados ir atzītas kā lasītākās grāmatas Latvijas bibliotēkās, bet pēc izdevniecību datiem, tās ir pirktākās grāmatas Latvijā.

Izstādē izvietoto grāmatu klāsts ir ļoti daudzveidīgs. Interesenti varēs iepazīties ar jaunāko daiļliteratūru: oriģinālprozu, tulkoto daiļliteratūru, dokumentālo literatūru, kā arī zinātniski populāro literatūru. Izstādes saturu veido Latvijā iemīļotu rakstnieku darbi, kā Monikas Zīles, Veras Āboliņas Singajevskas, Jērumas Ingas, Noras Robertsas, Levinas Dānielas, Makgvairas Džeimijas u.c.

Izstāde saturiski veidota, domājot par ikviena interesenta gaumi, tāpēc grāmatu plauktā varēs atrast aizkustinošus mīlas romānus, aizraujošus piedzīvojumu stāstus, kriminālromānus un pasaulslavenus bestsellerus kā, Džeimsa E. L. “Greja piecdesmit nokrāsas”, Dena Brauna “Inferno”, tāpat arī biogrāfijas, piemēram, “Trīs Zvaigznes” – stāsts par ģeniālo latviešu tēlnieku Kārli Zāli.

Izstāde “Ir vērts izlasīt” apskatāma Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkā, bibliotēkas darba laikā darbadienās no plkst. 9:00 līdz 20:00 un sestdienās no plkst. 9:00 līdz 17:00.

Izstādē ir pieejami 50 aizraujoši un intriģējuši izdevumi latviešu valodā – literatūra, kuru ir vērts izlasīt.

LU Bibliotēka aicina visus interesentus pievienoties daiļliteratūras lasītāju pulkam!

 

 

LU Tautsaimniecības un tiesību zinātņu fakultātes profesoram Kārlim Balodim – 150

Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Aspazijas bulvārī (Aspazijas bulvārī 5, 2. stāvā, 203. telpā) no 2. jūnija līdz 25. jūnijam apskatāma LU Tautsaimniecības un tiesību zinātņu fakultātes profesora Kārļa Baloža publikāciju izstāde, kas veidota par godu profesora 150 gadu jubilejai.

Profesors Kārlis Balodis (1864 – 1931) bija viens no slavenākajiem ekonomistiem, demogrāfiem un statistiķiem. 1897. gadā ieguvis Krievijas Zinātņu akadēmijas lielo zelta medaļu un Dmitrija Tolstoja prēmiju par pētījumiem demogrāfijā. 1918. gadā Palestīnas valsts saimnieciskās uzbūves plāna autors. 1919. gadā bijis viens no Latvijas Universitātes dibinātājiem kā arī Berlīnes Universitātes profesors, ķeizariskās Vācijas valdības statistiķis un ekonomiskais padomnieks. No 1928. gada līdz 1931. gadam bijis Tautsaimniecības un tiesību zinātņu fakultātes profesors, īslaicīgi vicerektors un Saeimas deputāts.

Izstādes apmeklētāji varēs iepazīties ar K. Baloža publikācijām ekonomikā, demogrāfijā, statistikā, finansēs u.c. nozarēs. Izstādē aplūkojami vairāk kā 40 informācijas resursi, tai skaitā, viens no pazīstamākajiem darbiem “Nākotnes valsts” – Der Zukunftsstaat.

LU Bibliotēkā Aspazijas bulvārī izstāde apskatāma no 2. jūnija līdz 25. jūnijam, savukārt no 26. jūnija līdz 31. jūlijam tā būs apskatāma LU Bibliotēkā Raiņa bulvārī (Raiņa bulv. 19, 203. telpa).

Laipni gaidīti visi interesenti!