Eiropas Pilsoņu balvu kopš 2008. gada piešķir pilsoņiem un organizācijām par izciliem sasniegumiem, veicinot ES iedzīvotāju savstarpējo sapratni un ciešāku integrāciju, kā arī sekmējot pārrobežu sadarbību ES ietvaros, kas stiprina Eiropas garu.

 

Balvas saņēmējus var nominēt Eiropas Parlamenta deputāti – katrs ik gadu var pieteikt vienu kandidātu. Pieteikumus izvērtē valsts eiroparlamentārieši. Latvijas žūrijā šogad bija Sandra Kalniete, Roberts Zīle un Inese Vaidere.

 

Savukārt 43 laureātus no valstu žūriju virzītajiem trešdienas, 5.jūnija, vakarā nosauca Eiropas Pilsoņu balvas komiteja Eiropas Parlamenta viceprezidentes Anni Podimatas (Anni Podimata) vadībā. Par tiem lēma arī Eiropas Parlamenta viceprezidenti Aleksanders Alvaro (Alexander Alvaro), Izabella Djurāna (Isabelle Durant), Otmārs Karass (Othmar Karas) un Lāslo Surjāns (Laszlo Surjan), kā arī bijušie Eiropas Parlamenta prezidenti Hanss-Gerts Poterings (Hans-Gert Pottering) un Enrike Barons Krespo (Enrique Baron Crespo), Eiropas Pašvaldību un reģionu padomes līdzpriekšsēdētāja Annemarija Joricma (Annemarie Jorritsma) un Eiropas Jaunatnes foruma prezidents Peters Matjašičš (Peter Matjašič).

 

Birutas Eglītes kandidatūru ieteica Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere, jo “Biruta Eglīte rūpējas par to, lai ES kļūtu par pazīstamu draugu katram Latvijas iedzīvotājam, nevis birokrātisku, sarežģītu, nesaprotamu struktūru”.

 

Sandra Kalniete, atbalstot Birutas Eglītes kandidatūru, slavē viņas rīkotos Novadu grāmatu svētkus, kas pat vistālāko vietu iedzīvotājos nostiprina Eiropas pilsoņu izjūtu. Cits žūrijas loceklis Roberts Zīle piebilst, ka patlaban Birutas Eglītes darbs ir īpaši nozīmīgs, jo pieaug eiroskepticisms.

 

Pati Biruta Eglīte kā savu galveno dzīves principu nosauc prieku par jebko, kas notiek apkārt, kas gan jāmācās visu mūžu. Viņu priecē ES iedzīvotāju dažādība – Lauku bibliotēku atbalsta biedrības rīkotajos Novadu grāmatu svētkos viņi cenšas gan diskutēt par atšķirīgo, gan meklēt kopīgo. “Tas padara dzīvi daudz interesantāku!” uzsver Eiropas Pilsoņu balvas laureāte.

 

Pērn starp Eiropas Pilsoņu balvas laureātiem bija arī Latvijas Lauku sieviešu apvienības vadītāja Rasma Freimane.

 

Iespējas sazināties ar Birutu Eglīti:

lbaf@inbox.lv

Tālr.: 29457820