Šis, tā dēvētais “rīku bibliotēkas”, koncepts nav gluži jauns. Jau krietni senāk apritē lietošanai nodotas, piemēram, gleznas. Tomēr šobrīd tas kļūst aizvien aktuālāks un paplašina bibliotēkas lomu un nozīmi vietējā sabiedrībā.

 

“Mūsdienās bibliotēkās var saņemt ne tikai grāmatas vai mūziku, bet arī kaut ko, ar ko var radīt mūziku,” stāsta Alekss Lents, Milisas publiskās bibliotēkas direktors Masačūsetā. “Visticamāk, mums vienmēr būs grāmatas, tomēr mūsu ceļš ir neierastu lietu un aktivitāšu piedāvāšana, paplašinot izpratni par to, kas ir, un ko dara bibliotēkas.”

 

Šajā bibliotēkā lietotāji var saņemt tādas ierīces un lietas, kā, piemēram, binokulārus, galda spēles, šujmašīnas, soļu skaitītājus, kūku pannas, metāla detektorus un pat ukuleles (mūzikas instrumentus). Ikvienu lietu (grāmatu vai priekšmetu) var saņemt lietošanā līdz divām nedēļām; par nokavējumu tiek iekasēti 10 centi dienā.

 

Tikmēr Beikeras bibliotēka Oregonā lietotājiem piedāvā izīrēt digitālo projektoru, GPS ierīces, teleskopu un drīzumā arī GoPro video kameru. “Šī ir aktuāla tendence bibliotēkās visā valstī – nodrošināt kopienām ne tikai intelektuālās un atpūtas vajadzības, bet veicināt arī digitālo prasmju apguvi, jo īpaši cilvēkiem, kuriem citādi digitālās tehnoloģijas nebūtu pieejamas,” skaidro bibliotēkas direktors Perijs Stouks.

 

Līdzīgi rīkojas arī atsevišķas universitāšu bibliotēkas. Tā, piemēram, Montānas universitātes bibliotēka lietotājiem piedāvā portatīvos datorus, kameras, projektorus un citas ierīces. Dažas bibliotēkas izsniedz arī bezvadu interneta ierīces, Kindle grāmatu lasītājus un planšetdatorus, kurus lietotāji labprāt mēdz izmantot atvaļinājuma laikā, tā vietā lai līdzi ņemtu pilnu koferi ar grāmatām un maksātu par internetu atpūtas vietā.

 

Ar bestselleriem pildītu e-grāmatu lasītāju izsniegšana lietotājiem sniedz iespēju izmēģināt tos ilgāk, kā tas būtu iespējams, pērkot ierīces veikalā. “Mēs dodam iespēju eksperimentēt un tagad viņi iegādājas savas ierīces, kā arī izmanto iespēju lejuplādēt bezmaksas e-grāmatas no bibliotēkas resursiem,” stāsta Dženeta Kristela, bibliotēkas komunikāciju speciāliste Viltonā, Konektikutā.

 

Līdztekus digitālo prasmju un intelektuālas ziņkāres veicināšanai, šādu ierīču izsniegšana saskan ar plašākām sociālajām un ekonomikas tendencēm – uz sadarbību vērstu patēriņu un koplietošanu.

 

Avots: Taylor S.J. Beyond Books: Why Some Libraries Now Lend Tools, Toys and More.