Viens no centrālajiem notikumiem grāmatu lasīšanas maratonā ir noslēguma pasākums bibliotēkā, kurā sapulcējas tie bērni, kas veiksmīgi izlasījuši visas viņu vecuma grupai noteiktās grāmatas. Šos dalībniekus mēs saucam par ekspertiem. Šogad Bērnu un jauniešu žūrijai pieteicās 45 bērni, bet līdz galam visas grāmatas izlasīja 33 bērni. Kā vienmēr, visaktīvāk lasa bērni no 1.- 7.klasei. Vakar uz noslēguma pasākumu bija ieradušies 20 bērniem.

 

Bērniem bija iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs un pārbaudīt savas zināšanas par izlasītajām grāmatām.

 

Pasākums sākās ar dažām mīklām par grāmatām un lasīšanu, lai pelēkās smadzeņu šūniņas iesildītu turpmākajiem uzdevumiem. Kad ar šo uzdevumu eksperti tika galā, mēs lasījām no Bērnu un jauniešu žūrijas grāmatām dažus fragmentus un bērniem bija jānosauc, no kuras grāmatas tas ir. Jāsaka, eksperti ļoti veiksmīgi tika galā ar šo uzdevumu, un mēs pārliecinājāmies, ka bērni patiešām grāmatas ir lasījuši.

 

Vēlāk bērni orientējās bibliotēkā un meklēja plauktos gan grāmatas pēc alfabēta un autoriem, gan dažādus preses izdevumus.

 

Kā izklaidējošā daļa bija atraktīvas spēles, piemēram, mēmais šovs, kurā bija jāatveido dažādas profesijas. Šī pasākuma daļa izraisa lielu jautrību un iesaistīšanos aktivitātēs. Lai rosīšanās būtu aktīva un netrūktu enerģijas, bērniem tika sarūpēts neliels cienastiņš.

 

Pašā noslēgumā katrs bērns saņēma nelielu veicināšanas dāvaniņu, kurā bija arī Bērnu un Jauniešu žūrijas organizētāju sagādāta pildspalva un grāmatzīme.

Noslēguma pasākums parasti izceļas ar lielu apmeklētību, jautrību un vieglumu, spēlējot dažādas spēles.. Taču jāsaka, Bērnu un jauniešu žūrijas darba organizēšana bibliotēkā ir sarežģīts un laikietilpīgs process, kas prasa lielu pacietību gan no bibliotekāru, gan no bērnu puses. Gada garumā tiek individuāli strādāts ar katru bērnu, agrāk vai vēlāk kādam pienāk radošā krīze, kad gribas visam atmest ar roku. Bibliotekāri ir tie, kas bērnu motivē un neļauj padoties.

Gribu uzsvērt, ka mūsu eksperti tiešām IR lasīšanas eksperti, jo vakar izcēlās ar zināšanām par lasītajām grāmatām, tāpat arī parādīja, ka spēj diskutēt un izteikt savu viedokli.

 

Foto šeit