Līvānos – gaismas pils

 

Šajā Latgales mazpilsētā tapusi jauna, moderna, jebkurai metropolei piemērota bibliotēka. Ēkai līdzās plašs, skaisti iekopts skvērs, ar kuru Līvānu novada centrālās bibliotēkas direktore Inta Vērdiņa lepojas jo īpaši. Šeit no pavasara līdz pat zeltainajam rudenim notiek dažādi bibliotēkas tematiskie pasākumi Līvānu iedzīvotājiem, un, kā atzīst bibliotēkas direktore, tie kļūst arvien apmeklētāki.

 

Apskatījām arī pasākumu zāli “Straumes”, kura vienlaikus glabā bibliotēkas novadpētniecības materiālu krājumu. Senatnīgi romantisku noskaņu rada vēsturiskās Līvānu fotogrāfijas pie telpas sienām. Savu nosaukumu “Straumes” telpa guvusi no kādreiz netālu esošajām tāpat sauktajām ūdensdzirnavām, kuras līdz mūsdienām vairs nav saglabājušās. Šeit notiek ļoti daudzveidīgi sarīkojumi.

No iepretī esošās skolas papildināt savas zināšanas literatūrā un vēsturē bieži ierodas arī skolēni, kuriem moderni aprīkotā telpa iepatikusies. Gan šajā, gan tālākajās plašajās, ērtajās un mūsdienīgajās bibliotēkas zālēs skaidri saskatāms, ka ēka pārbūvēta speciāli bibliotēkas vajadzībām. Pārdomāts katrs sīkums, sākot no elektrības kontaktligzdām līdz krāsojumam un apgaismojumam.

 

Bibliotēkas direktore teic, ka tumšajā laikā bibliotēka pilsētā patiesi atgādina gaismas pili, kurā pasildīties ienāk ne viens vien garāmgājējs, kurš vēlāk kļūst par cītīgu bibliotēkas apmeklētāju. Bibliotēka ir aprīkota ar visjaunākajām tehnoloģijām, kas atvieglo lietotāju un bibliotekāru ikdienu. Lasītāji paši var automātiski pierakstīt līdzpaņemtās grāmatas. Bērnu un pieaugušo interneta lasītavā ir daudz jaunu un modernu datoru, pārdomāts plauktu, galdu un krēslu izvietojums šeit ikvienam liek justies mājīgi un pavadīt arvien vairāk laika.

 

Iedvesmojoši un darbam rosinoši

 

Patīkami mūs pārsteidza arī mazā Turku pagasta bibliotēka, pie kuras vietējās folkloras kopas dziedātājas mūs sagaidīja un pavadīja ar skanīgām latgaļu dziesmām, bet interesantais pagastvecis, pagasta pārvaldnieks Aivars Smelcers, bija īsts sava pagasta kultūras darba entuziasts un lepni izrādīja savu lolojumu – savdabīgo un skaisto Turku saieta namu, kurā mājvietu radusi arī bibliotēka. Liels prieks par Latgales kolēģu sasniegumiem, guvām šeit daudz ierosmju turpmākajam darbam.

 

Ar vasarīgās Latgales ziedu krāšņumu vēlamies teikt lielu paldies visiem labajiem cilvēkiem, ar kuru atbalstu un gādību varējām doties šajā iedvesmojošajā braucienā un svaigu skatienu lūkoties uz savas bibliotēkas iespējām, paveikto un vēl darāmo. Īpašs paldies Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novada pašvaldībām par izpratni un finansiālu atbalstu brauciena organizēšanā. Paldies arī mūsu veiklajam šoferītim Aivaram Celmiņam, kurš, neskatoties uz daudzajiem ceļu remontiem, mūs vizināja ātri un profesionāli. Tagad atliek ceļojumā gūtās idejas īstenot.