Šobrīd ir apstiprināti 20 mūsdienu kultūras un mākslas projekti, kurus “Baltās nakts” norisei gatavo aktīvākās Latvijas kultūras organizācijas, iesaistot virkni Latvijas un starptautiskos māksliniekus.

Šī gada foruma “Baltā nakts” ideja balstās uz visiem pazīstamo un labi zināmo spēli “Nesaki ne jā, ne nē, ne balts, ne melns”. Šoreiz spēles uzdevums ir runāt par mākslu un notikumiem, izmantojot radošus izteiksmes veidus, iesaistīt skatītājus mākslas notikumos un skaidrot laikmetīgo mākslu saprotamā valodā.

“Baltā nakts notiks nu jau sesto reizi un šobrīd jau var teikt, ka Rīgas kultūras dzīves kalendārā rudens ieskaņās laikmetīgā māksla ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu. Mūs, organizatorus, ļoti iepriecina lielā apmeklētāju interese par šo pasākumu, kā arī pašu mākslinieku, uzņēmēju, aktīvo pilsētas “punktu” vēlme iesaistīties un piedāvāt savu redzējumu par norisēm “Baltās nakts” laikā,” forumu raksturo Dzidra Šmita, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes vadītāja.

“Baltā nakts 2010” programmā būs teātra, mūzikas, filmas, kustības un vizuālās mākslas projekti un performances. Programmu vidū būs tādi projekti kā biedrības NABA organizētais “Radio Dārzs” NabaKlub un “Videogrāfija VI” Matīsa tirgus vēsturiskajā paviljonā, Laikmetīgās Mākslas centra organizētais festivāls “Survival Kit 3”, dzejas video festivāls, Baltijas valstu jaunās mūzikas, videomākslas un dizaina projekts u.c. Visu projektus saraksts pievienots pielikumā.

“Baltā nakts” organizatori aicina atsaukties aktīvos Rīgas uzņēmējus, organizācijas, galerijas, kafejnīcas, grāmatnīcas, kultūras iestādes un citus nozīmīgos pilsētas punktus būt atvērtiem šajā naktī un īstenot savu “Baltā nakts” programmu. Lūdzam interesēties un informēt par šiem projektiem, “Baltā nakts” organizatorus rakstot: Madara.Gruntmane@riga.lv, lai varam šīs aktivitātes aprakstīt un iekļaut foruma programmā, nodrošinot tām informatīvo atbalstu. Vairāk informācijas: www.baltanakts.lv

“Baltā nakts” ir Eiropas galvaspilsētu Briseles, Madrides, Parīzes, Rīgas un Romas kopīga projekta “Eiropas Baltās naktis” sastāvdaļa. Šis kopprojekts paredz, ka katras dalībpilsētas “Baltā nakts” programmā tiek iekļauts kādas citas partnerpilsētas aktuāli strādājoša mākslinieka mākslas darbs. Balto nakšu stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valleta (Malta), bet ārpus Eiropas robežām to turpina Toronto, Tokija, Monreāla, Čikāga un citas pilsētas. Rīgā šo tradīciju turpina jau sesto gadu. Pērn mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts 2010” pulcēja ap 40’000 Rīgas iedzīvotāju un viesu.