Savukārt vakar bibliotēkā bija tikšanās ar spilgtu un interesantu personību – dokumentālo filmu scenāristi, literāti un ceļotāju Elvitu Ruku.

Elvita Ruka beigusi LMA, ieguvusi maģistra grādu Mākslas zinātnes specialitātē. Strādājusi par kultūras žurnālisti un kritiķi, līdz kļuvusi par dokumentālā kino scenāristi un producenti. Piedalījusies ap 20 filmu veidošanā.  Arī literāte – sarakstījusi grāmatas ‘’Sirsnīgie suņi’’, romānu “Izdzīvo. Piedzīvo. Lido”, kura iecere tapusi kā protests pret Elizabetes Gilbertas (ASV) slaveno dižpārdokli Ēd. Lūdzies. Mīli, taču rakstīšanas laikā romāns tapis par patstāvīgu mākslas darbu.

 

Projekta „15 jukušas avis” autore un producente. Kopā ar režisori Aiju Bley apceļoja 15 bijušās PSRS republikas. Par redzēto tapušas jau četras grāmatas.

Tikšanās laikā E.Ruka pastāstīja par savas literārās dzīves karjeru, ka viņai jau no bērnības ir viegli padevusies rakstīšana. Sākotnēji viņa ir rakstījusi dienasgrāmatas, ko dara joprojām, tad sekojuši scenāriji filmām, ceļojumu apraksti un vēlāk arī grāmatas. Autore pastāstīja par savu grāmatu tapšanas gaitu, interesantiem un kurioziem atgadījumiem, ceļojot pa vairākām bijušās PSRS republikām un Āfriku. Stāstīto rakstniece ilustrēja ar bagātīgu foto materiālu. Stāstījums bija aizraujošs un kolorīts, kas ļāva iepazīt gan citas valstis, gan rakstnieces dziļo un aso skatījumu. Noslēgumā rakstnieces E.Rukas atziņa: 

Visi mani ceļojumi apstiprina tikai to, ko jau domāju: laime, harmonija un tavs liktenis stāv pāri iekārtai un valstij, kurā piedzimi. Kaisīt sev pelnus uz galvas un visu mūžu domāt, ka esmu piedzimis nepareizā laikā un nepareizā vietā, ir vienkārši stulbi. Protams, mēs visi esam kaut kādos režģos – arī pašlaik. Un pat krietni lielākos nekā padomju laikos. Bet stāsts jau nav par to. Stāsts ir par to, kā stāvēt tam pāri! Nebrīvā valstī tu vari būt brīvs iekšēji, un brīvā valstī tu vari būt nebrīvs un atkarīgs no visa, ko redzi un dzirdi apkārt.

Paldies visiem klātesošajiem, kas apmeklēja šo interesanto tikšanos!

 

Foto no pasākuma šeit.