2019. gada 28. maijā plkst. 17.30 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) Austrijas bibliotēkas Rīgā pasākumu ietvaros, notiks pazīstamās austriešu rakstnieces Evas Rosmanes (Eva Rossmann) kriminālromāna lasījuma vakars. Pasākums notiks vācu un latviešu valodā.


Pasākuma dalībniekus ar uzrunām sveiks Austrijas Republikas vēstniece Latvijā Stella Avallone un LU Humanitāro zinātņu fakultātes Ģermānistikas nodaļas profesore, Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas zinātniskā konsultante Tatjana Kuharenoka.


Eva Rosmane – austriešu rakstniece, žurnāliste, konstitucionālo tiesību advokāte, feministe un pavāre, dzimusi 1962. gadā Grācā, dzīvo Lejasaustrijas Vīnu kvartālā (Weinviertel).


Savu karjeru sākusi Austrijas federālajā kancelejā kā konstitucionālo tiesību advokāte, vēlāk darbojusies kā žurnāliste, ORF moderatore, arī pavāre. Eva Rosmane ir populārzinātnisko grāmatu, scenāriju, pavārgrāmatas “Mira kocht”, grāmatas par Vīnu kvartālu “Auf ins Weinviertel” autore.


No 1998. gada viņa raksta arī kriminālromānus, kuru galvenās varones ir Vīnes žurnāliste Mira Valenska un viņas draudzene, Bosnijas izcelsmes apkopēja Vesna Krainere. Evas Rosmanes kriminālromāni atspoguļo sabiedriski politisko dzīvi. Kopš viņas kriminālromāna Ausgekocht publicēšanas viņa ir Buhingera viesu mājas “Zur Alten Schule” pavāre .


2017. gadā nāca klajā Evas Rosmanes romāns “PATRIOTEN” (Patrioti) par Eiropas sabiedrību nacionālisma un kosmopolītisma krustcelēs.


Eva Rosmane ir saņēmusi vairākas literārās balvas, no kurām nozīmīgākās ir Jozefa Krainera Lielā literatūras balva, Vīnes pilsētas Leo Peruca kriminālliteratūras balva.
Rakstniece kopā ar tulkotāju Aiju Jakoviču lasīs fragmentus no sava jaunākā kriminālromāna “Tīklā” (Im Netz).


Kriminālromāns Im Netz (Tīklā) ir par viltojumiem, faktiem, draudzību un lielu datu plūsmas vākšanu. Kuram var uzticēties? Kas ir patiesība?


Kārlis Neihauss (Carlo Neuhaus) importē itāļu ēdienus. Viņš ir mediju mīlulis un sociāli angažēts. Pēc baumām par kontrabandu un narkotiku tirdzniecību viņš ir atrasts miris savā eko villā. Vai viņu iedzina nāvē sociālie tīkli? Un kāpēc viņa IT eksperts ir pazudis? Cik liela nozīme ir faktiem, kad runa ir par kvotām, ” like” un patiesām ziņām? Vīne ir kā kibernoziegumu centrs. No nāves goda aizskaršanas dēļ līdz valsts krīzei. Žurnāliste Mira Valenska un viņas draudzene Vesna Krajnere meklē patiesību.


Romāns detektīvu cienītājiem un gardēžiem. www.evarossmann.at


Eva Rosmane viesojas Rīgā pateicoties Austrijas Republikas vēstniecības Latvijā atbalstam.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Ņina Kočetkova

Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas

Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas vadītāja
E-pasts: nina.kocetkova@ lu.lv