Izstādes atklāšanā piedalās VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, kas nodrošina Jāņa Akuratera muzeja ēkas restaurācijas procesu.

 

Dzejniekam un rakstniekam Jānim Akurateram dzīves laikā izveidojās ciešas saiknes ar dažādiem māksliniekiem, kā rezultātā radās vērā ņemama šo mākslinieku darbu kolekcija. Starp mākslas darbu autoriem ir Valdemārs Tone, Konrāds Ubāns, Niklāvs Strunke, Oskars Kalējs, Jānis Jaunsudrabiņš u.c. Izstāde iepazīstina ne tikai ar gleznu kolekciju, bet arī ar stāstiem, kas saistīti ar šo gleznu nonākšanu J.Akuratera īpašumā, tādejādi raksturojot dzejnieka intereses, gaumi, darba kolēģu un draugu loku.

 

J.Akuratera gleznu kolekcijas eksponēšana ārpus dzejnieka mājas Nacionālajā bibliotēkā ir saistīta ar Jāņa Akuratera 140.jubilejas gada nozīmīgu notikumu – Dzejnieka muzeja ēkas Torņakalnā restaurāciju, kur restaurācijas procesu organizē un nodrošina VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). Projekta ietvaros Jāņa Akuratera muzeja ēkai Rīgā, O. Vācieša ielā 6a tiks uzlabots muzeja apmeklētāju ieejas mezgls, veikta interjera detaļu atjaunošana, atjaunotas un saglabātas logu vērtnes, durvis un vēsturiskais grīdas segums, restaurētas sešas krāsnis un kamīns, labiekārtota muzeja teritorija. Plānots, ka līdz 2016.gada 30.septembrim būs pabeigti gan ēkas restaurācijas darbi, gan izstrādātas kultūras programmas apmeklētājiem.

 

Jāņa Akuratera muzeja ēka tiks restaurēta Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta programmas “Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” neliela apjoma grantu shēmas “Kultūras mantojuma saglabāšana” projekta “Jāņa Akuratera muzeja restaurācija” ietvaros, ko īsteno VNĪ sadarbībā ar Memoriālo muzeju apvienību. Projekta īstenotājs ir Memoriālo muzeju apvienība, kas nodrošina projekta kultūras procesu vadību, savukārt VNĪ kā projekta partneris nodrošina projekta administratīvo, finanšu un būvprocesa vadību.